Vlada Janeza Janše takoj po prisegi v spopad s koronavirusom

Vlada je tako na prvi seji tudi nazorno pokazala, da bo njen primarni cilj v tem kritičnem času delo na preprečevanju širjenja koronavirusa. (vir: Vlada RS)

V skorajda izrednih razmerah, ki jih povzroča epidemija novega koronavirusa, je v petek zvečer v parlamentu prisegal nova vlada, ki jo vodi predsednik SDS Janez Janša, kot minister za okolje in prostor je njen član tudi Posavčan Andrej Vizjak.

Da vlada v luči aktualnih razmer ne namerava izgubljati časa, je dokazala že takoj po prisegi v državnem zboru, saj se je že eno uro zatem sestala na prvi seji, na kateri je sprejela nekaj ukrepov v spopadu z koronavirusom.

Med drugim je vlada ustanovila krizni štab, ki bo vodil in koordiniral vse aktivnosti ter začrtala podlago za ukrepe, ki naj bi jih v prihodnjih dneh pripravili ministri. Kot je po seji povedal obrambni minister Matej Tonin, so možni posegi v urejanje prometa, javnega prevoza, delo trgovskih centrov in podobno. Pri tem naj bi ukrepi segali na vsa področja, kjer prihaja do stikov med ljudmi.

Vlada je sicer včeraj v uradnem listu že izdala uredbo o določitvi najvišjih cen varovalne, zaščitne in druge zdravstvene opreme, kar pomeni, da se npr. cene zaščitnih mask in razkužil v naslednjih treh mesecih ne bodo smele dvigniti nad raven najvišjih maloprodajnih cen, ki so veljale na trgu včeraj ob 8. uri. Vlada je tudi naročila 3000 ton razkužila in 1,5 milijona mask za slovensko zdravstvo. Dobila je tudi donacijo 500.000 kosov rokavic.

Nove ukrepe je medtem sprejela tudi brežiška občina, kjer so v četrtek zabeležili prvi primer okužbe s koronavirusom.

Kot smo že poročali, bo tako od zdaj naprej pa do preklica delo s strankami v času uradnih ur na občini omejeno po telefonu in po e-pošti, samo v izjemnih primerih, kadar se zadeve ne da rešiti drugače, bo možen sprejem stranke v sprejemni pisarni po obveznem predhodnem dogovoru.

Ker država v ponedeljek zapira šole in vrtce bo občina svojim zaposlenim omogočila koriščenje starega dopusta in nadur, kot tudi delo od doma, kar pomeni, da bodo na občini potekali osnovni delovni procesi.

Posebno pozornost so na občini namenili starejšim občanom, ki nimajo bližnjih in socialne mreže. Zanje so vzpostavili posebno telefonsko številko 051 20 10 10, na katero lahko pokličejo med 8.00 in 16.00.

Hkrati vse občanke in občane prosijo, da poskrbijo za svoje sosede in znance, če so ti sami in potrebujejo pomoč. Občankam in občanom svetujejo, da redno spremljajo obvestila in da ob sumu na znake bolezni pokličejo svojega zdravnika in sledijo njegovim navodilom.

Za zdrave otroke staršev, ki so dolžni opravljati delo pri delodajalcu in to izkažejo s pisnim potrdilom ali izjavo delodajalca, je občina organizirala dežurno varstvo pod posebnimi pogoji. Gre za zaposlene v zdravstvu, policiji, vojski, zaporih, komunalnih službah, živilskih trgovinah, lekarnah, domovih za ostarele, dežurne v šolah in vrtcih, redarstvih in službah civilne zaščite.

Starši, ki izpolnjujejo pogoje in potrebujejo varstvo otrok, naj o potrebi po dežurnem varstvu obvestijo vrtec, ki ga otrok obiskuje, in sicer danes do 10. ure. Glede na izkazano potrebo bo lokacija dežurnega varstva sporočena naknadno, sporočajo z občine.

M. P.