Vlada izdala novo odločbo o prevladi javne koristi pri HE Mokrice

Vizualizacija hidroelektrarne Mokrice

Odhajajoča vlada Janeza Janše je v petek na dopisni seji izdala novo odločbo o prevladi javne koristi energetike – obnovljivih virov energije nad javno koristjo ohranjanja narave.

S tem je še enkrat dala zeleno luč za izdajo gradbenega dovoljenja za gradnjo Hidroelektrarne (HE) Mokrice.

Vladna odločba je bila izdana po izvedenem novem postopku, potem ko je upravno sodišče ugodilo Društvu za preučevanje rib Slovenije in razveljavilo njeno odločitev z 9. decembra 2020. Odločba je pogoj za izdajo gradbenega dovoljenja. Vlogo zanj so v Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS) podali junija 2020. Z gradnjo želijo začeti čim prej oz. takoj, ko bo ministrstvo za okolje izdalo gradbeno dovoljenje.

Vlada je prevlado javne koristi energetike – obnovljivih virov energije nad javno koristjo ohranjanja narave ugotovila, ker je v sedanji energetskem položaju, ko smo odvisni od tujih energentov, vsak nov proizvodni objekt še kako pomemben za slovensko energetsko neodvisnost. Navsezadnje bo HE Mokrice lahko oskrbela več kot 30.000 gospodinjstev s cenovno ugodno in zanesljivo električno energijo, brez tveganj špekulativnega nihanja cen, so zapisali v družbi HESS.

Kot so pojasnili, bo s tem projektom zaključena tudi celovita protipoplavna zaščita. “Pri izvedbi projekta bo največja pozornost posvečena skrbni ohranitvi in ponovni vzpostavitvi naravnih habitatov, ki bodo tudi po posegu obdržali svojo funkcijo in zagotavljali celovito povezanost območij,” so navedli.

A. M.