Vlada državo odmika od jedrne Evrope

Čeprav so stranke zdajšnje vladne koalicije Roberta Goloba pred volitvami napovedovale, da bodo Slovenijo na zunanjepolitičnem področju vrnile nazaj k jedrni Evropi (motilo jih je domnevno preveliko povezovanje takratne vlade z državami Višegrajske skupine), svojih napovedi do zdaj niso uresničile. Še več. Zdi se, da državo potiskajo stran od osrednje Evrope, neposredno v naročje Rusije.

 

Na slednje kaže že izbira držav, ki jih je kot prve obiskala zunanja ministrica Tanja Fajon. Ta je v prvih 250 dneh vlade obiskala 10 držav, med njimi proruski Uzbekistan, Kosovo, BiH, Alžirijo, Urugvaj in Severno Makedonijo. Od zahodnih držav je bila na obisku le v Nemčiji. Veliko bolj proevropsko je bil usmerjen predhodnik Fajonove Anže Logar. Ta je v prvih 250 dneh ministrovanja opravil 14 bilateralnih srečanj v tujini. Med drugim je bil v Italiji, Finski, Nizozemski, Portugalski, Španiji, Vatikanu, ZDA in v Bruslju.

Da nova vlada državo potiska neposredno v naročje Rusije, kažejo tudi nekatere izjave predsednika vlade Roberta Goloba. Ta je denimo v teh dneh, ko se celotni vrh EU jasno podprl Ukrajino v njeni obrambi pred agresorsko Rusijo in ji obljubil pomoč v orožju, pomoč Slovenije posredno zavrnil. Med drugim je dejal, da so glede tega na vrsti večje države članice EU. Posredno je bil tudi proti pomoči Ukrajine z orožjem, ko je dejal, da gre za konflikte med dvema državama, ki da ga bo dodatno oboroževanje le še poslabšalo. Ob tem je tudi očitno namerno pozabil, da je Rusija v tem konfliktu država agresorka, Ukrajina pa država, ki se brani.

A. M.