Vizjak: Pri HE Mokrice gre le za nagajanje

Mag. Andrej Vizjak, minister za okolje in prostor

Minister za okolje mag. Andrej Vizjak je med sredinim obiskom vlade v Posavju povedal, da bo gradbeno dovoljenje za gradnjo Hidroelektrarne (HE) Mokrice izdano v prvi polovici leta.

Ta trenutek namreč ministrstvo pripravlja novo odločbo, s katero bo ugotovilo prevlado javne koristi obnovljivih virov in poplavne zaščite nad javno koristjo ohranjanja narave.

Upravno sodišče je namreč pred časom na zahtevo minornega Društva za preučevanje rib Slovenije razveljavilo prvo odločbo vlade, s katero je ugotovila prevlado javne koristi obnovljivih virov nad koristjo ohranjanja narave, in tako zaustavilo postopek izdaje gradbenega dovoljenja. Kot je povedal Vizjak, je upravno sodišče odločbo razveljavilo zaradi nekaterih postopkovnih pomanjkljivosti, zato bo nova odločba praktično enaka kot prva, razlikovala se bo le v nekaterih pravnih podrobnostih.

Vizjak tudi zato ocenjuje, da omenjeno društvo ne more ustaviti postopka gradnje, lahko pa nagaja. In ravno za to gre v tem primeru po njegovi oceni.

Minister pričakuje, da bodo novo odločbo izdali še v prvi polovici letošnjega leta in tudi gradbeno dovoljenje, a je tudi opozoril, da je treba računati na možne vnovične pritožbe, “zato je težko napovedati, kdaj bo pravnomočno”.

Povedal je, da je Hidroelektrarna Mokrice še zadnja v verigi hidroelektrarn na spodnji Savi, brez nje pa veriga ni popolna.

Še posebej, ker je na njeno izgradnjo vezana tudi ureditev sistema proti poplavam. O tem je Vizjak v sredo spregovoril tudi z brežiškim županom Ivanom Molanom, ki prav tako kot Vizjak upa, da bodo z gradnjo hidroelektrarne začeli čim prej.

A. M.