Vizjak opozarja na zmontiranost posnetka in želi soočenje s Petanom

Mag. Andrej Vizjak, minister za okolje in prostor (vir: arhiv)

Televizija POP TV je v ponedeljek zvečer objavila posnetek domnevnega pogovora med trenutnim okoljskim ministrom mag. Andrejem Vizjakom in Bojanom Petanom, solastnikom Term Čatež ter medijskim tajkunom.

Pri posnetku, ki ga je Vizjak že označil za montažo, najbolj bode v oči to, da naj bi nastal pred 14 ali 15 leti in da je bil na plano potegnjen šele zdaj, očitno z namenom obračuna z Vizjakom in vlado.

Prav tako ni jasno, kdo naj bi naskrivaj snemal Vizjaka, ki je bil takrat minister za gospodarstvo.

Po poročanju televizije naj bi Vizjak na posnetku Petanu predlagal, naj se izogne plačevanju davkov in pri tem večkrat ponovil, da mu lahko zagotovi politično podporo pri tem. A, kot je bilo mogoče razbrati iz vseh izsekov, ki so jih včeraj predvajali mediji, iz pogovora dejansko ni mogoče razbrati, da je Vizjak Petanu res predlagal kaj takega. Prej se zdi, da je govora o delničarskih razmerjih v Termah Čatež, pa tudi tega ni mogoče povsem jasno razbrati, saj so mediji predvajali le posamezne izseke.

Zato tudi ne preseneča, da Vizjak poudarja, da je treba poslušati celoten posnetek, če si želimo ustvariti celotno sliko, ne pa posamezne, prirejene in skupaj zlepljene izseke s komentarji novinarjev o tem, kaj naj bi se pogovarjala s Petanom. Vizjak si tudi želi, da se ju glede pogovora sooči s Petanom, kar pa za zdaj ni mogoče, saj se Petan pred novinarji skriva.

Slednje niti ne preseneča, saj je precej verjetno, da je Vizjaka snemal prav Petan, od česar verjetno tudi ni daleč odgovor, kdo bi lahko posnetek poslal medijem. Zakaj se je to zgodilo ravno zdaj, po 14 ali 15 letih, ni znano. Vizjak sam opozarja, da ministrstvo, ki ga vodi, pripravlja spremembe okoljske zakonodaje, povezane o odlaganjem in predelavo smeti, ki bo stopila na prste tistim, ki trenutno iz tega kujejo visoke dobičke.

Za celotno zadevo naj bi lahko tako stala t. i. smetarska mafija, ki želi z obglavljenem ministrstva preprečiti izgubo visokih dobičkov, a bo treba za več odgovorov še nekoliko počakati. Pri vsem skupaj se omenja tudi smetarsko-medijskega tajkuna Martina Odlazka.

M. P.