Višje sodišče tudi uradno ugotovilo, da je primer Novič zastaral

Višje sodišče v Ljubljani je zavrnilo pritožbo tožilstva na oprostilno sodbo Milku Noviču, ki ga je obtožnica bremenila umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Ugotovilo je namreč, da je primer zastaral, je poročal spletni portal N1.

 

Okrožno sodišče v Ljubljani je 21. decembra lani Noviča v tretjem sojenju oprostilo očitkov, da naj bi umoril Jamnika. Čeprav je obramba menila, da je zadeva zastarala, se je tožilstvo na sodbo pritožilo, višje sodišče pa je zdaj pritožbo zavrnilo, ker je ugotovilo, da je zadeva zastarala.

Jamnik je bil ustreljen 16. decembra 2014. Kmalu po dogodku so kot osumljenca pridržali nekdanjega zaposlenega na Kemijskem inštitutu Noviča. Aprila 2017 ga je sodnica Okrožnega sodišča v Ljubljani Špela Koleta spoznala za krivega umora in mu dosodila 25-letno zaporno kazen, sodbo pa je potrdilo tudi višje sodišče.

Septembra 2018 je vrhovno sodišče ugodilo Novičevi zahtevi za varstvo zakonitosti, zadevo vrnilo prvemu sodišču v novo sojenje pred spremenjenim senatom in mu prekinilo prestajanje kazni. V drugem sojenju pred novim sodnim senatom, ki mu je predsedoval sodnik Zvijezdan Radonjić, je bil Novič spoznan za nedolžnega. Zadeva je po pritožbi romala na višje sodišče, ki je sodbo razveljavilo, zadevo pa vrnilo v že tretje sojenje.

Novi senat pod vodstvom sodnice Sinje Božičnik je zaradi bližajočega zastaranja sojenje izpeljal v šestih mesecih in 21. decembra lani izrekel še drugo oprostilno sodbo. Tožilstvo se je na odločitev pritožilo, a ga je višje sodišče zdaj zavrnilo. Primer je tako pravnomočno zastaral, storilec Jamnikovega umora pa ostaja neznan.

M. P.