Vidni posamezniki pozivajo k podpisu peticije v podporo vladi

Vseslovenski protest pod geslom Rešimo Slovenijo, ki je bil oktobra lani na Prešernovem trgu v Ljubljani.

V Koordinaciji Združeni za Slovenijo, ki jo predstavlja več vidnih posameznikov in intelektualcev, so pripravili peticijo, s katero izrekajo podporo vladi. Ta se je po njihovi oceni uspešno spopadla z epidemijo koronavirusa in na sploh v dveh mesecih naredila veliko za skupno dobro.

Po koncu epidemije napovedujejo tudi množične vseslovenske shode v podporo vladi.

V peticiji njeni avtorji (Aleš Primc, Gorazd Pučnik, Tone Kuntner, France Cukjati, Metka Zevnik, dr. Ciril Zevnik, dr. Janez Juhant, mag. Andrej Aplenc, dr. Matevž Tomšič in dr. Jože Rant) poudarjajo, da je vlada, sestavljena iz strank SDS, SMC, NSi in DeSUS, nastala potem, ko je Marjan Šarec pred problemi epidemije koronavirusa neodgovorno zbežal z mesta predsednika vlade, z delom pa je začela, ko je v sosednji severni Italiji vsak dan umiralo na stotine ljudi in je grozilo, da bo zaradi neukrepanja Šarčeve vlade koronavirus v enaki meri prizadel tudi Slovenijo.

Nova vlada je takoj po imenovanju po oceni avtorjev peticije v izredno težkih razmerah hitro in učinkovito pomagala slovenskemu zdravstvu, nakupila nujno opremo, ki je ni bilo; izvajala varnostne ukrepe za preprečitev širjenja epidemije ter sprejela nujne ukrepe za blažitev socialnih stisk državljanov ter gospodarstva. “Z veliko požrtvovalnostjo vlade, zdravstvenih delavcev, civilne zaščite, policije, vojske, trgovk in drugih zaposlenih ter ob upoštevanju vladnih navodil s strani velike večine državljank in državljanov je Slovenija po vseh kazalcih ena najboljših držav v Evropski uniji v spopadu s koronavirusom,” ugotavljajo.

A ob tem tudi opozarjajo, da boj s koronavirusom še zdaleč ni dobljen: “Slovenija v naslednjih mesecih nujno, bolj kot kadarkoli po osamosvojitvi, potrebuje sposobno in močno vlado, ki se bo učinkovito in preudarno spopadala z zahrbtno epidemijo ter učinkovito in solidarno reševala težke socialne in gospodarske posledice epidemije.”

Ugotavljajo tudi, da hočejo za vodenje države nesposobne opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB, njihove državno financirane satelitske organizacije in največji mediji preko laži, podtikanj in javnih provokacij onemogočiti normalno delovanje države v kriznih časih,. “Zato je nujno potrebno, da državljanke in državljani vladi stopimo v bran tako, da se ji za dosedanje dosežke zahvalimo in jo množično javno podpremo pri njenem nadaljnjem delovanju,” so še zapisali.

Peticijo je mogoče podpisati na spletni strani peticija, ob tem pa je tudi že mogoče potrditi udeležbo na množičnih vseslovenskih shodih, ki jih nameravajo pripravili takoj, ko bodo razmere to dopuščale.

Vlada Republike Slovenije, ki je v državnem zboru prisegla 13. marca 2020.

M. P.