Vendarle konec težav s poplavami v Kostanjevici na Krki?

Kostanjevica na Krki

Letos mineva 10 let od katastrofalne poplave, ki je leta 2010 prizadela Kostanjevico na Krki. Kljub številnim obljubam in napovedim, da se bo prioritetno reševalo njene težave, danes ni nič varnejša pred poplavami.

A se je zdaj, kot kaže, vendarle premaknilo.

Kot kaže bo pilotni projekt Direkcije za vode prinesel dolgo pričakovano rešitev. V zadnjem času so namreč na direkciji pripravili štiri scenarije možnih rešitev. Trije med njimi – poglobitev Krke, ureditev razlivnih površin v Krakovskem gozdu in gradnja kanalov – so se izkazali za premalo učinkoviti, zato so se odločili za četrto možnost, to je ograditev otoka z zapornicami oziroma paneli. Pri tem bodo delno uredili naravne nasipe, kjer to ne bo mogoče, pa bodo postavili zapornice. Te ne bodo vidne, saj bodo videti le kot nekakšna peš pot mimo otoka.

Trenutno na občini že zbirajo potrebna soglasja in pripravljajo vse potrebno za pridobitev gradbenega dovoljenja. Če bo vse po sreči, bodo z deli začeli že prihodnje leto. Naložba je vredna od pet do sedem milijonov evrov, večino denarja pa bo tudi z evropskimi sredstvi zagotovila direkcija.

M. P.