Večgeneracijski center Posavje: Joga in meditacija po čakrah

Foto: Večgeneracijski center Posavje

»Izrečenih besed, zamujenih trenutkov in časa, ki je potekel, ne moremo dobiti nazaj. Zato je pomembno, da z njimi modro gospodarimo. Ampak resnica je taka, da nam v vsestranski razpršenosti pri tem mnogokrat spodleti, saj zaradi preobremenjenosti izgubljamo pozornost za tisto, kar v življenju resnično šteje« so zapisali na Večgeneracijskem centru Posavje. Občanom so želeli ponuditi nekaj, »kar bi jim pomagalo pri osredotočenju uma na dani trenutek, da ga užijejo v vsej svoji polnosti.« Zato so v okviru projekta Večgeneracijski center Posavje organizirali vadbo »Joga in meditacija po čakrah«, ki poteka v marcu in aprilu, vsak torek in petek v MC Brežice, pod vodstvom učiteljice joge Vide Andrejaš.

»Vsaka vadba joge je edinstvena in poda svojevrstno izkustvo, prinese darilo, ki ga takrat potrebujemo.  Včasih je to oaza miru, včasih tempelj, v katerem se spet spomnimo svoje svetosti, včasih nujno potrebno zatočišče pri nabiranju novih moči. Vsekakor je kvalitetno preživet čas, ki ne pomaga le nam, temveč dvigu celotne zavesti.  Gre za celovit sistem tako telesnih položajev kot tudi več različnih tehnik sproščanja, energetskih vaj, vodenih meditacij in zdravljenja z zvokom, ki vključuje petje manter in sproščanje ob zvokih tibetanskih posod. Vse z namenom ustvarjanja izkušnje globoke sprostitve, regeneracije telesa, odkrivanja lastne resnice in spoznavanja svojega bistva, modrosti, ki se nahaja v nas samih.«

Med vadbo čuječe spremljamo dogajanje v telesu in z močjo uma skušamo razpršeno pozornost zbrati, umiriti in prenesti v ta trenutek – edini pomemben trenutek, kjer se vse transformira in kreira. Bistveno je, da si dovolimo biti to, kar v resnici smo, spoznati sebe, svoje meje in cono udobja ter ljubiti in spoštovati vsak košček sebe. Ta pot nas postopoma vodi do centra osebne moči oz. notranjega ognja, s pomočjo katerega zmoremo uresničiti svoje sanje.

Vadba spodbuja in krepi delovanje notranjih organov; krepi in oblikuje telo;  trenira um, da postane miren, jasen, ustvarjalen, srečen in samozavesten; pomaga razvijati čuječnost, s katero ozavestimo in odpravimo stiske ter dvigujemo zavest; stimulira spečo življenjsko energijo, moč, ki je potrebna, da si ustvarimo življenje takšno, kakršnega si želimo.

Veseli so, da ste vsestransko koristnost vadbe prepoznali tudi občani, saj se je udeležujete v lepem številu in se radi vračate. V kolikor bi tudi sami želeli izkusiti pozitivne učinke joge in meditacije, vas Večgeneracijski center Posavje vljudno vabi, da se jim pridružite.

Projekt VGC Posavje sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Evropski socialni sklad v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020, prednostne osi: 9. Socialna vključenost in zmanjševanje tveganja revščine, prednostne naložbe: 9.1. Aktivno vključevanje, vključno s spodbujanjem enakih  možnosti in dejavnega sodelovanja ter izboljšanje zaposljivosti in specifičnega cilja: 9.1.3. Preprečevanje zdrsa v revščino oziroma socialno izključenost in zmanjševanje neenakosti v zdravju.

Večgeneracijski center Posavje

K. J.