Več tisoč kmetov vladi sporočilo: Ne omejujte nas pri kmetovanju

V središču Ljubljane je včeraj potekal spektakularen protestni shod, na katerem je več tisoč kmetov z več kot 1500 traktorji vladi sporočilo, da imajo dovolj njene ignorance in da želijo, da ukine omejitve, ki jih načrtuje pri kmetovanju.

 

Na Trgu republike se je okoli poldneva zbrala množica kmetov in njihovih podpornikov, po cesti mimo parlamentarne stavbe pa se je vila strnjena kolona večinoma traktorjev. Protestniki so imeli v rokah transparente z napisi, kot so Ni prihodnosti brez kmetijstva in Kmečko pamet v vlado. “Dovolj je,” so opozarjali udeleženci današnjega shoda.

Slika s protesta, ki so jo nekateri označili za sliko dneva.

Kmetje so zahteve do vlade zbrali v več točkah. Med njimi so, naj nove okoljske zahteve ne presegajo realnih zmožnosti kmetovanja, da se zmanjša območja Nature 2000, da se kmetov ne obremenjuje z novimi davki, da so ukrepi jasni in administrativno nezahtevni, da se neposredna plačila uskladi z inflacijo, da se zmanjša populacija zveri in divjadi, da se uredi zaščita najboljših kmetijskih zemljišč ter zavrne uredbe o trajnostni rabi fitofarmacevtskih sredstev.

“Kmet je na svoji zemlji kralj. Ko kmet protestira, država že krvavi,” je dejal Medved Sindikat je po Medvedovih besedah vladi in ministrom dal čas in možnost, da skupaj poiščejo rešitve. A njihove odgovore je označil za nesprejemljive, zavajajoče in ponižujoče.

Kmetijska ministrica Irena Šinko je nato vendarle klonila in ocenila, da je dogovor s kmeti mogoč.

A. M.