To so novosti o počitniških bonih

Turistični boni bodo veljali za vse državljane Republike Slovenije s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Za osebe, starejše od 18 let, bo znesek 200 evrov, za mlajše 50 evrov.

Boni ne bodo natisnjeni (v fizični obliki), uveljavljali jih bomo lahko skozi davčno številko pri ponudniku nastanitvenih storitev. Boni bodo predvidoma veljali od 1. junija oz. po sprejetju zakona.

Bon velja samo pri uporabi nastanitev in nastanitev z zajtrkom, ki jih nudijo hoteli, počitniški domovi, kampi, turistične kmetije in vsi ostali podobni nastanitveni obrati za kratkotrajno bivanje – v Sloveniji.

Bon bo vnovčljiv samo pri enem ponudniku, zneska ne bo možno deliti.

Bon bo veljaven do 31. 12. 2020. Večerje ali kosila, na primer, s tem bonom ne bo možno plačati.

Bon bo vsak uveljavljal s svojo davčno številko. Za to bodo poskrbeli ponudniki nastanitvenih in drugih tovrstnih obratov.

Ob plačilu bo ponudnik storitve vrednost bona odštel od skupne vrednosti in zahtevek za ta del posredoval Finančni službi RS, ta bo ponudniku v 8 dneh povrnila znesek 200 oziroma 50 evrov na osebo.

Skupna vrednost, ki jo vlada načrtuje za počitniške bone, je okoli 345 milijonov evrov.

Multiplikativni učinki oziroma dodatna potrošnja v turizmu, ki jo bo imelo koriščenje teh bonov, pa so ocenjeni na 172 milijonov evrov.

Zelo natančna navodila bodo na ministrstvu za gospodarski ravzoj in tehnologijo pripravili po sprejemu zakona v državnem zboru.

Navedeno je na današnji vladni novinarski konferenci predstavil minister Zdravko Počivalšek.

M. P.