Vaščani Cerine veseli naložbe v večjo prometno varnost

V sklopu dogodkov ob krajevnem prazniku so v petek, 6. julija, v Cerini (Krajevna skupnost Čatež ob Savi) namenu slovesno predali urejen odsek lokalne ceste in pločnik. Vaščani so veseli pridobitve, saj je bilo križišče pri gradu v Cerini nevarno za vse udeležence v prometu. Še posebej za pešce in šolarje, ki so čakali na avtobus. Pobudo za ureditev odseka so dali krajani, Občina Brežice je za celovito rešitev prometne varnosti namenila 430.000 evrov.

V sklopu investicije so bili izvedeni: rekonstrukcija ceste z odvodnjavanjem in pločnik v dolžini 300 m, novi priključki in križišče, javna razsvetljava, oporni zidovi, nov vodovod, nizko napetostna elektrika in optika, zgrajena sta dve avtobusni postajališči, ki bosta v kratkem tudi opremljeni. Poseben gradbeni izziv pri investiciji je bilo spuščanje oz. nižanje ceste za 2 metra z namenom ustrezno speljati priključek ceste za vas Dobeno in s tem zagotoviti prometno varnost ter prilagoditev vse ostale infrastrukture spustu ceste.

Projektno dokumentacijo je pripravilo podjetje Trasa, izvajalec del je bilo podjetje KOP Brežice, strokovni nadzor je izvajalo podjetje Inštitut za ceste.

Simbolično so novi pridobitvi predali namenu z rezanjem traku župan občine Brežice Ivan Molan, predsednik KS Čatež ob Savi Franc Les, predstavnik vasi Cerina in član sveta KS Aleksander Bratanič ter predstavnik občinskega sveta Občine Brežice Martin Preskar.

Urejeno cesto in pločnik je blagoslovil domači župnik Jože Pacek (župnija Čatež ob Savi), kulturni program so sooblikovali Skupina TRTA in Ljudske pevke Žejno (sekciji KUD Anton Kreč Čatež ob Savi) ter harmonikarji Marjan Turk, Franc Potočar in Matija Slak. Dogodek  je povezovala Lara Oštrbenk. Po otvoritvi je sledilo druženjem vaščanov pri gasilskem domu v Cerini.

Vir (besedilo in foto): Občina Brežice

M. P.