V ZD Krško odgovarjajo na kritike glede testiranja po izteku časa

V Zdravstvenem domu (ZD) Krško so se odzvali na nekatere kritike na delo točke za odvzem brisov za ugotavljanje okužb s covidom-19, češ da s svojim delom pogosto zaključijo ob točno določeni uri, ne da bi odvzeli brise še nekaj vozilom, ki čakajo na odvzem.

Kot so zapisali v odgovoru, poslanem na občinski svet Občine Krško, kjer so se pojavile nekatere kritike, v ZD Krško hitro testiranje izvajajo vsak dan od 6. do 9. ure.

Ob 9. uri s trakom zaprejo dovozno pot do drive-in pri znaku Stop, kar pomeni, da na brise od znaka Stop čaka še vsaj 20 vozil, ki jim brise vzamejo po 9. uri. Nekje do 9.20 zaključijo z brisi, nato pa za odčitavo hitrih testov in obveščanje potrebujejo še vsaj 15 do 30 minut, kar pomeni, da z delom na hitrem testiranju zaključijo ob 10. uri.

Del zaposlenih, ki izvaja testiranje, gre ob 10. uri izvajati cepljenje ali nadaljuje delo v cepilnem timu, ki cepi na terenu. Od 10. do 12. ure je šotor rezerviran za koncesionarje, od 12. do 13. ure izvajajo odvzem PCR vzorcev. Ob 13.30 sledi odvoz PCR brisov v ustrezni inštitut.

V ZD Krško opozarjajo, da so dolžni zagotovili varno in zdravo delovno okolje za izvajalce testiranj. “Triurno neprekinjeno testiranje v polno covid zaščitni opremi, brez požirka vode in možnosti odhoda na sanitarije ter 100 brisov na izvajalko (skupaj do 300) je skrajna mera, ki je sprejemljiva za posameznika”, navajajo. Ob tem opozarjajo, da lahko brise jemljejo zgolj diplomirane medicinske sestre, zato pogosto primanjkuje ustreznega kadra.

Kot pravijo, ZD Krško naredi veliko za preprečevanje okužb v občin, zato so prepričani, da se kritike ne nanašajo na njihovo delo, ampak delo koncesionarjev.

A. M.