“V zavetju režije so Janšo zmerjali, žalili in psovali”

Nekdanji zaposleni na RTV Slovenija Janez Snoj je pred trojim referendumom na Twitterju opisal, zakaj se je pred leti odločil dati odpoved. Njegovo pričevanje nazorno opisuje stanje na RTV Slovenija, kjer prevladujejo večinoma levici naklonjeni novinarji, zato ga objavljamo v celoti.

 

“Moja izkušnja z RTV Slovenija

Pred 18 leti sem dal odpoved. Danica Filač, takratna o.u. info programa je dejala: ‘Če daš odpoved bom poskrbela, da nikoli več ne prestopiš praga te hiše!’ Kot zaposlen ga res nisem, kot gost v oddajah pa. Zakaj sem dal odpoved?

Delal sem v režiji 3. informativnega programa (Dobro jutro, vreme, šport, dnevnik, odmevi). Skupaj s takrat še kratkolasim Tomom Zalaznikom in kolegi. Priča sem bil obsednem stanju v režiji, ko je gostoval Janez Janša in popolnoma drugačnim pristopom, ko je gostoval npr. takratni predsednik vlade Anton Rop. Veliko več ljudi je vplivalo na novinarja in mu v slušalko (včasih tudi kriče) podajalo vprašanja, če je le ta intervjuval desne politike. Desni gost je tako odgovarjal na vprašanja vsaj petih ljudi, ki so ga med drugim tudi zmerjali, žalili in psovali – v zavetju režije.

Poleg tega, da so mnogi izkoriščali slabo vodenje RTV in si na dveh koncih hkrati pisali ure in podobno, je to nemogoče enostransko vzdušje dušilo že tako temne hodnike in obraze. Danes, ko zgolj nekaj oseb v najvišjem vodstvu ni po “njihovih” željah delajo skoraj revolucijo.

Ali sem prav storil, da sem odšel? Bi več pripomogel, če bi ostal? Ne vem. Menim pa, da RTV potrebuje celostno prenovo. Verjetno celo ukinitev in novo ustanovitev. Javno RTV potrebujemo samo, če bo strokovna in pluralna. Resnično javna.

V nedeljo bom glasoval PROTI, ker vidim enake vzorce kot pred 18 leti. Ker vidim, da si oblast želi še naprej podrejati javni medij, pa čeprav je le za hip izgubila nadzor na par funkcijah. Ker je RTV preveč pomembna, da bi se jo zlorabljalo, obkrožite tudi vi PROTI.”

A. M.