V Vipapu rešili problem dolgoročne oskrbe z elektriko

V krškem Vipapu so rešili težavo z dolgoročno dobavo elektrike, ki je ogrožala njegovo poslovanje in vnovičen zagon proizvodnje. Podpisali so pogodbo z dobaviteljem električne energije, ki jim bo zagotavljal elektriko po sprejemljivi ceni, je na včerajšnji novinarski konferenci povedala predsednica uprave Milena Resnik.

V papirnici so se tako izognili ustavitvi strojev zaradi težav pri oskrbi z električno energijo in zvišanja cen energentov.

Ker je proizvodnja papirja energetsko potratna panoga, energetska oskrba družbe predstavlja eno ključnih prvin vhodnih surovin. Za izdelavo ene tone papirja je na primer potrebnih ena megavatna ura elektrike in 1,8 megavatne ure toplote.

Glede proizvodnje je Resnikova povedala, da v tovarni za zdaj obratujeta dva papirna stroja. S papirnim strojem PS1 izdelujejo rjave ovojno-embalažne papirje, kar je Vipapova novost, s papirnim strojem PS3 pa izdelujejo časopisne papirje.

Naročil imajo dovolj. December so končali s pozitivnim poslovnim rezultatom, pozitivne rezultate pa napoveduje tudi za novo poslovno leto.

A. M.