V Večgeneracijskem centru Brežice otroci 10 dni telovadili, ustvarjali in iskali skriti zaklad

Minuli teden so v Večgeneracijskem centru Brežice zaključili desetdnevne počitniške aktivnosti za otroke. Prišli so otroci različnih starosti, kar se je izkazalo kot dobro, saj je skupina med seboj lepo sodelovala, otroci pa so pridobili pomembne izkušnje ne le v odnosu s svojimi vrstniki, ampak tudi z otroki, ki so mlajši ali starejši od njih.

Mlajši otroci so se učili od starejših, starejši pa so mlajšim pomagali in pazili nanje. Tako so v omenjenem centru uspeli izpeljati vse načrtovane aktivnosti in si vsak dan odščipnili tudi nekaj časa za igro v parku.

Dan v okviru desetdnevnih počitniških aktivnosti so začeli bodisi z jutranjo telovadbo bodisi s pravljico, po zajtrku pa so nadaljevali z ustvarjalno oziroma kulinarično urico. Naučili so se uporabljati servietno tehniko, naredili slike iz kamnov, risali na steklo, slikali s prstnimi barvami, izdelovali igro “tri v vrsto”, pisane zapestnice in kartice.

Veščine izdelovanja cvetja iz krep papirja je z njimi delila redna udeleženka delavnic Večgeneracijskega centra Rezika Ferenčak. Vodenje kulinarične delavnice peke piškotov so zaupali spretnim članicam Društva kmetic Brežice, ki so skupaj z otroki spekle slastne domače piškote.

Da pa ne bi samo jedli, so otroci nekajkrat tudi telovadili, in sicer pod strokovnim vodstvom Mete Rovan, ki jih je naučila pravilne vadbe in umirjanja po njej. Pripravili so tudi nastop za starejše občane v Domu upokojencev Brežice, kjer so otroci v plesno igrani predstavi Ostržek peli, plesali in igrali na inštrumente, za nagrado pa dobili bučen aplavz in maslene rogljičke, ki so jih seveda pridno snedli vse do zadnjega.

Za zaključek so se zadnji dan odpravili na lov za zakladom, do katerega so otroci prišli s pravilno rešenimi ugankami. Po obisku knjižnice, kjer so se potopili v čudoviti pravljični svet in si ogledali prostore, v katere “navadni” obiskovalci nimajo vstopa, so za nagrado odšli na sladoled.

Projekt Večgeneracijskega centra Brežice Posavje sicer sofinancirata ministrstvo za delo in Evropski socialni sklad.

M. R.