V Termoelektrarni Brestanica opravili interni tehnični pregled novega plinskega bloka

(Foto: spletna stran Teb)

V Termoelektrarni Brestanica (Teb), ki je med drugim rezervni dobavitelj elektrike za krško nuklearko, so v sredo opravili interni strokovni tehnični pregled novega plinskega bloka PB 6. Omenjeni celostni pregled je pokazal, da predana dokumentacija ustreza, da so bila izvedena dela ustrezna in da lahko začnejo postopke končnega tehničnega pregleda.

Iz Teba so sporočili, da je 11-članska komisija pregledala predano dokumentacijo o zanesljivosti objekta, o projektih izvedenih del in stanju na objektih ter tehnoloških sistemih. Glede na uspešen celostni interni strokovni pregled pa lahko najavijo tehnični pregled, ki bo izveden s strani Celostni pregled je pokazal, da je stanje na področju predane dokumentacije in izvedenih del ustrezno, tako da se lahko pristopi k najavi tehničnega, so še zapisali na svoji spletni strani.

Gradnjo novega plinskega bloka so sicer končali predčasno in gradbeni rok prehiteli za nekaj mesecev.

Graditi so začeli aprila predlani in hkrati s tem začeli menjavo blokov, ki obratujejo od leta 1975. Za naložbo v skupni vrednosti 35 milijonov evrov so namenili 70 odstotkov lastnega denarja in razliko pokrili s posojili.

Obratovalno obdobje treh starih plinskih blokov se kljub skrbnemu obratovanju, rednemu vzdrževanju in razmeroma malo obratovalnim uram izteka. Hkrati 40 let stara tehnologija ne ustreza sodobnim okoljskim merilom.

Novi plinski blok bo omogočal zagon do polne moči v manj kot 13 minutah, kar ustreza uveljavljenim merilom zagotavljanja terciarne rezerve. Za zdaj bodo zgradili le prvi nadomestni blok. V novozgrajeni stavbi je sicer prostor tudi za morebitno drugo turbino, o njeni gradnji naj bi odločali konec leta.

K. J.