V Svizu so zmedeni, da je kaj

Branimir Štrukelj

V šolskem sindikatu Sviz so kot kaže v zadnjem času precej zmedeni. Ko je vlada napovedala obvezno nošenje mask za učence od sedmega razreda naprej tudi med poukom, so bili v sindikatu ogorčeni, zdaj pa so znova ogorčeni, ko je vlada ukinila tak ukrep. Razumi, kdor more.

Ko je vlada sredi septembra v želji čim bolj omejiti koronavirus med učenci sprejela sklep o obvezni nošnji mask za učence sedmega, osmega in devetega razreda tudi med poukom, so v sindikatu glasno protestirali. Njihov glavni tajnik Branimir Štrukelj je zahteval takojšen dogovor o tem, kako bodo uredili stvari, saj si želijo, da bi šole funkcionirale pod pogoji, ki bodo človeški. Protestiral je tudi, ker se mu je zdelo nemogoče, da bi učitelji ves čas pouka nosili masko.

No, vlada je dva dni pozneje ukrep nekoliko omilila na način, da učencem mask ni treba nositi med poukom, in ne boste verjeli, v Svizu so znova ogorčeni. V besnem pismu za javnost so od premierja Janeza Janše ter ministrice za izobraževanje Simone Kustec včeraj izrazili pričakovanje, da bosta priskrbela ustrezne razlage za učence in dijake, zakaj ob povečevanju števila okužb z novim koronavirusom v državi maske v šolah niso več nujne. “Nenadni obrat v ravnanju vlade” ter ukinitev obveznega nošenja mask v vzgoji in izobraževanju po njihovem mnenju vnaša precej zmede in povzroča težave učiteljstvu pri utemeljevanju spremembe, ker se je vlada za to omilitev odločila v trenutku, ko se število okužb hitro povečuje, so zapisali.

Vse skupaj še najbolj spominja na tisto, da je treba nečemu nasprotovati samo zato, da se nasprotuje. Takšno ravnanje pa je v primeru Sviza toliko bolj razumljivo, če vemo, da je njegov glavni tajnik Branimir Štrukelj član Levice, to je stranke, ki ostro nasprotuje vladi. Boj sindikalista je tako postal politični boj za stranko, ki ji pripada.

M. P.