V sredo na Trgu republike v Ljubljani pričakujejo več kot 30.000 ljudi

Na prvem protestu se je zbralo skoraj 30.000 ljudi, na drugem še nekoliko več.

Civilna iniciativa Glas upokojencev Slovenije za prihodnjo sredo na Trgu republike napoveduje nov protestni shod upokojencev za višje pokojnine. Tokrat naj bi se upokojencem pridružili tudi kmetje s traktorji.

 

Udeležba na prvem shodu, ki je bil 1. februarja, je presenetila vse, saj se je v Ljubljani zbralo skoraj 30.000 ljudi. Pobudnik civilne iniciative Pavle Rupar napoveduje, da bo na sredin shod prišlo še več udeležencev. S prvim shodom jim je, kot ocenjuje, namreč uspelo “premaknili miselnost slovenskega prebivalstva”, hkrati so na shod povabili tudi kmete.

Kot je ocenil na nedavni novinarski konferenci, so se po njihovem prvem shodu z vprašanjem upokojencev tako začeli ukvarjati tudi tisti, ki se prej niso, na sredin shod pa so med drugim povabili premiera Roberta Goloba, ministra za delo Luko Mesca, generalnega direktorja Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Marijana Papeža, predsednika Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) Janeza Sušnika in direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač.

Med zahtevami upokojence ostaja takojšen 20-odstotni dvig pokojnine, ki so nižje od 1000 evrov, in 15-odstotni dvig za pokojnine v višini od 1000 do 1500 evrov.

Rupar je pojasnil tudi, da so v zadnjih tednih oddali registracijo na upravno enoto za ustanovitev Društva 1. oktober, ki bo po njegovih besedah namenjeno “izključno borbi za pokojnine”.

A. M.