V soboto na meji izdali in vročili 290 odločb o karanteni

Mejni prehod Obrežje

Včeraj, to je na prvi dan uveljavitve strožjih ukrepov ob prehajanju državne meje, so zdravstveni delavci v sodelovanju s policisti na mejnih prehodih izdali in vročili 290 odločb o karanteni. Več kot polovica vseh odločb je bila odrejena prišlekom iz Bosne in Hercegovine.

Največ odločb so vročili na mejnem prehodu Obrežje, in sicer 130, najmanj na mejnem prehodu Pince, kjer so jih vročili pet.

Odločbe o karanteni pristojni od včeraj izdajajo na štirih mejnih prehodih s Hrvaško, in sicer na mejnih prehodih Gruškovje, Obrežje, Metlika in Jelšane, ter v Pincah na meji z Madžarsko. Za letalski promet pa je vstopna točka Letališče dr. Jožeta Pučnika Ljubljana (Brnik).

Osebe, ki izpolnjujejo pogoje za izdajo odločb, lahko v Slovenijo vstopajo le še na teh mejnih prehodih. Če poskušajo vstopiti drugje, jih preusmerijo na te mejne prehode.

Pristojni karantenske odločbe izdajo osebam, ki prihajajo iz katere od držav s t. i. rdečega seznama oz. ki ne morejo dokazati, da prihajajo iz držav članic EU. Če nekdo, za katerega velja obvezna karantena, poskuša v Slovenijo vstopiti na kakšni drugi točki, ga preusmerijo na enega od omenjenih petih mejnih prehodov.

S Hrvaške, ki je od sobote premeščena s t. i. zelenega na t.i. rumeni seznam, se lahko Slovenci domov vrnejo brez težav, če dokažejo, da so tam res bili.

Več podatkov je dostopnih tukaj: tukaj  ali pa na spletni strani Policije – tukaj

M. P.