V Sloveniji že dva dni brez novih okužb, pomoč tudi za izredne študente

(vir: pixabay.com)

Slovenija je v boju z novim koronavirusom ena bolj uspešnih držav, ne samo v evropskem, ampak tudi svetovnem merilu. Trenutno se uvršča med države z najmanj okuženimi na milijon prebivalcev.

Posledično smo v Sloveniji v nedeljo zabeležili že drugi dan, ko v Sloveniji nismo odkrili nobene nove okužbe.

Zmanjšuje se tudi število hospitaliziranih in tistih na intenzivni negi. Bolnišnično zdravljenje je tako v nedeljo potrebovalo 58 bolnikov, kar je pol manj kot na vrhuncu epidemije v Sloveniji, od teh jih je bilo 20 na intenzivni negi.

Od regij ima še vedno najmanj okuženih posavska regija, in sicer 13.

Vlada medtem še naprej rahlja ukrepe za zajezitev epidemije ter pripravlja ukrepe za pomoč gospodarstvu in prebivalcem. Ministrstvo za izobraževanje je tako včeraj na strani eUprave objavilo obrazec za oddajo vloge za izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka v višini 150 evrov za izredne študente, ki se izobražujejo po javnoveljavnih študijskih programih in imajo stalno prebivališče v Sloveniji.

Sprva so imeli pravico do dodatka le redni študentje, a je nato država to pravico uzakonila tudi za izredne študente. Popravljen zakon tako določa, da se enkratni solidarnostni dodatek v višini 150 evrov do 1. junija izplača vsem študentom, tako rednim kot izrednim, s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki se v tem študijskem letu izobražujejo po javnoveljavnih študijskih programih v državi in na dan 13. marca niso bili vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Pri dodelitvi dodatka bo ministrstvo na podlagi enotne matične številne študenta preverilo podatke iz vloge v uradnih evidencah. Če bodo podatki pravilni, bodo izredni študenti nakazila prejeli na transakcijski račun, naveden v oddani vlogi.

M. P.