V Sevnici zaradi prve dame ZDA beležijo precej povečano zanimanje tujih turistov

Sevnica

Januarja lani je prva dama Združenih držav Amerike postala Sevničanka Melanija Trump, rojena Knavs, ki v svojih javnih nastopih ne skriva, da prihaja iz Slovenije, natančneje iz srednje velikega kraja z vzhoda države – Sevnice. Slednje je posledično občini Sevnica in njeni širši okolici prineslo precejšnjo prepoznavnost, s tem pa tudi precej povečano zanimanje tujih gostov.

Kot so za portal Moje Posavje povedali na sevniški občini, je Melanija Sevnico postavila na svetovni zemljevid in poskrbela za njeno bistveno večjo prepoznavnost, za kar so ji kot kraj in kot skupnost hvaležni. Kot pravijo, Sevnica v času, odkar je Melanija postala prva dama ZDA, poleg obiska rednih gostov beleži povečan obisk individualnih gostov in organiziranih skupin. Kot zelena destinacija, ki podpira trajnostni, in ne množični turizem, vsakega gosta sicer posebej ne evidentirajo, zato natančnih številk o povečanem obisku nimajo, da pa pri javnih kulturnih objektih (predvsem sevniškega gradu) opažajo precej povečano zanimanje za oglede v primerjavi s preteklimi leti.

Poleg tega je se v času, odkar je Melanija Knavs postala prva dama ZDA, precej izboljšala sama turistična ponudb, saj se sevniški gostinski, turistični in drugi ponudniki vseskozi prilagajajo povpraševanju gostov. V Turistični agenciji Doživljaj javnega zavoda KŠTM Sevnica tako na primer pripravljajo različne izlete, ki vključujejo razne naravne in kulturne znamenitosti, kulinariko in doživetja. Pri tem beležijo različne goste, obiskovalce z avtodomi, obisk popotnikov z nahrbtniki …

Tuji obiskovalci prihajajo predvsem iz Amerike, Italije, Hrvaške, Srbije, Avstrije, Francije, Anglije.

Oblikovana je bila tudi posebna kolekcija First Lady, ki združuje izdelke izključno domačih, lokalnih ponudnikov, od modre frankinje in v luksuzno embalažo preoblečene tradicionalne sevniške salame, do piškotov, lepotilne kreme, čokolad posebnih okusov in videza, čokoladnih pralinejev in jabolčnih krhljev v čokoladi, do zeliščnih čajev in unikatnih skodelic za napitke.

Kolekcija je poimenovana First Lady, osnova za takšno poimenovanje pa je bilo dejstvo, da so vinarji osnovali vrhunsko vino, ga posvetili prvi dami ZDA, ta produkt pa je KŠTM Sevnica nadgradil še z vsem naštetim.

Vino First Lady

M. R.