V Sevnici vzpostavili sistem javne izposoje koles

Občina Sevnica je z namenom spodbujanja trajnostne mobilnosti pristopila k vzpostavitvi sistema javne izposoje koles. V Sevnici sta bila vzpostavljena dva terminala, pred občinsko stavbo in pred stavbo banke pri Kmečki tržnici v novem delu mesta. Sistem javne izposoje koles je poimenovan »Sevničan«.

V naslednjem obdobju je načrtovana nadgradnja sistema z razširitvijo območij terminalov na več krajevnih skupnosti, ki bo realizirana glede na odziv v Sevnici. Ker je območje občine razgibano in so razdalje med posameznimi krajevnimi skupnostmi precejšnje, so bila za dodatno udobje pri koriščenju storitve nabavljena električna kolesa.

UPORABA SISTEMA SEVNIČAN

Za izposojo oziroma najem kolesa se je potrebno registrirati v aplikaciji ali na spletni strani ponudnika Nomago Bikes, ki deluje pod okriljem mreže NextBike. V mrežo je vključenih več slovenskih in evropskih mest, zato lahko uporabnik sistema prek aplikacije najame kolo tako v domačem kot tudi v vseh tistih mestih, ki so vključena v mrežo.

Za uspešno registracijo je potrebno v aplikacijo vnesti plačilne podatke, na podlagi katerih se nato zaračuna najem oziroma izposoja kolesa. Za 30-minutni najem kolesa je potrebno odšteti 1 evro. Za uporabo sistema je možno prek aplikacije skleniti tudi naročnino, ki znaša 20 evrov na leto. V primeru sklenjene naročnine je vsaka 30-minutna vožnja brezplačna, vsakih nadaljnjih 30 minut najema kolesa pa znaša 1 evro.

V primeru, da uporabnik nima predplačniške ali kreditne kartice oziroma ne uporabljal sistema PayPal, lahko uredi najem kolesa pred telefonskega klica v klicni center Nomago Bikes na telefonski številki 01 431 77 60 in z nakazilom neposredno na transakcijski račun podjetja.

IZPOSOJA IN VRAČILO

Za izposojo kolesa se je ne glede na izbrano plačilno metodo potrebno registrirati v aplikaciji.  Za prevzem posameznega kolesa iz terminala je potrebno skenirati QR kodo kolesa oziroma v aplikacijo vnesti številko kolesa. Ključavnica na terminalu se odpre samodejno. Z enim računom si lahko uporabniki izposodijo do 2 kolesi naenkrat.

Po koncu uporabe je kolo obvezno potrebno vrniti na uradno postajo oziroma na terminal. Za uspešen zaključek najema je kolo potrebno potisniti na priklopno mesto in zakleniti ključavnico, ki se nahaja pod sedežem. V primeru, da kolo ne bo pravilno vrnjeno, se najem ne bo končal. Zato je priporočljivo zaključek najema preveriti v aplikaciji. Uspešno vračilo potrdi tudi zvočni signal na terminalu.

Z uvedbo javnega sistema izposoje e-koles se Občina Sevnica pridružuje mnogim slovenskim občinam, ki so že implementirale podobne sisteme javnega prevoza. Vsem uporabnikom želimo prijetno izkušnjo in varno vožnjo, hkrati pa jih pozivamo k odgovorni uporabi skupne lastnine.

Vir: Občina Sevnica