V Sevnici velika obeležitev 150. obletnice slovenskega tabora, pride tudi Pahor

Sevnica (vir: kraji.eu)

V Športnem domu Sevnica bo nocoj ob 20. uri potekala slovenska obeležitev 150. obletnice slovenskega tabora v Sevnici. Slavnostni govornik bo predsednik republike Borut Pahor. Podelili bodo priznanja Krajevne skupnosti Sevnica, kulturni program bosta obogatila Slovenski oktet in Godba Sevnica.

Slovenski tabori imajo v slovenski zgodovini poseben pomen, saj se je na njih izoblikovala zavest o slovenskem narodu, ki nas je pripeljala v samostojno Slovenijo. Sevnica je vseslovenski tabor, na katerem se je zbralo preko 7000 zavednih Posavcev, gostila 2. maja 1869. Organizirala ga je sevniška čitalnica.

Na taboru so zahtevali od vlade, da se zedinijo vse dežele, kjer prebivajo Slovenci, da se v šole in urade uvede slovenski jezik, da se osnuje gospodarska šola za sevniški, brežiški, kozjanski in sosednje okraje, predlog o gradnji sevniškega mostu pa ni bil podprt, ker so se kmetje bali, da bo strošek gradnje padel na njih. Avstroogrska oblast pa je taboru seveda nasprotovala. Objavila je, da se je tabora udeležilo le nekaj več kot 1500 ljudi, za vse sprejete sklepe pa, da ne gre za želje celega naroda.

M. P.