V Sevnici škoda krepko čez milijon evrov, za Radeče ocen še ni

Nedeljsko neurje z močnim vetrom in točo je v občini Sevnica poškodovalo okoli sto stanovanjskih in gospodarskih objektov. Škodo je utrpelo blizu 50 gospodinjstev na več kot 100 objektih. Po prvi, grobi oceni bo škoda krepko presegla milijon evrov. Natančnejša ocena bo sicer podana v naslednjih dneh.

Kot so sporočili s sevniške občine, je silovito neurje več krajevnih skupnosti v njihovi občini zajelo v nedeljo okoli 16. ure. “Uničevalo je strehe stanovanjskih hiš in drugih objektov, silovita toča je razbijala okna, uničevala fasade, avtomobile. Uničenih je ogromno kmetijskih pridelkov,” so navedli. Popolnoma je uničilo številna ostrešja, med njimi tudi na gasilskem domu na Bregu, poškodovana je streha šole v Loki in na vsaj treh cerkvah. V neurju je bilo podrtih tudi več dreves.

Podatke o škodi še zbirajo. Na terenu bo pregled opravila občinska komisija za popis škode tako na objektih in infrastrukturi kot za področje kmetijstva. Od nedelje je aktiviran občinski štab civilne zaščite v ožjem sestavu, da nudi pomoč na terenu in zagotavlja tehnično podporo za operativno delo gasilcev, so še navedli na občini.

Tudi v Občini Radeče je padala toča s premerom pet centimetrov, ki je v več naseljih razbijala ostrešja, žlebove, okna, fasade in avtomobile, ponekod pa je uničila tudi vse pridelke na poljih. Okoli 50 hiš je odkritih in pristojni zdaj pomagajo s folijo prekriti strehe teh hiš, da bi preprečili nadaljnjo škodo. Toča je uničila tudi vse avtomobile, ki so bili parkirani zunaj, ponekod so v celoti uničena tudi polja z različnimi pridelki. Škoda bo zato tudi v Radečah velika.

M. P.