V Sevnici parkiranje na modrih conah nič več prvo uro brezplačno

V Sevnici je na javnih površinah na voljo 52 parkiriščih s 1267 parkirnimi mesti. Od tega je 176 parkirnih mest na območjih modrih con, kjer je bilo do zdaj parkiranje do ene ure brezplačno.

 

A dolgo ne bo več tako. Nedavno je sevniški občinski svet sprejel sklep, po katerem bo od 1. avgusta letos na vseh petih modrih conah parkiranje plačljivo takoj, in sicer za vsako začetno uro 0,10 evra in za vsako naslednjo uro 0,70 evra, vsak dan (razen ob nedeljah in praznikih) med 6. in 16. uro. Označevanje časa parkiranja tako ne bo več mogoče s parkirno uro ali ročno izpolnjeno oznako. Treba bo imeti listek o plačilu s parkomata, mogoče pa bo plačati tudi z mobilno aplikacijo EasyPark.

Kot pravijo na občini, je namen spremembe zagotoviti pretočnost parkiranih avtomobilov na modrih conah za zagotovitev zadostnega števila parkirnih mest na najbolj obleganih parkiriščih, ki niso namenjena celodnevnemu parkiranju.

Število avtomobilov v občini Sevnica se namreč v zadnjih letih tako kot marsikje drugje močno povečuje. Po podatkih Statističnega urada RS je bilo v občini 31. decembra 2001 7309 osebnih avtomobilov, 31. decembra 2020 pa že 10.308.

Poleg tega je pričakovani standard dostopnosti storitev z avtomobilom v Sevnici bistveno višji kot v večjih mestih, kjer je večja pripravljenost narediti več korakov do želenega cilja.

A. M.