V Sevnici obnovili znameniti frizerski salon Kreutz

V občini Sevnica so restavrirali znameniti frizerski salon Kreutz, ki se nahaja v starem mestnem jedru. S tem so preprečili njegovo propadanje in ga ohranili v podobi, kakršno je imel nekoč.

 

Stavba, v kateri je ohranjen salon, je bila zgrajena v drugi polovici 18.stoletja. Sedanjo podobo je dobila na začetku 20. stoletja. Brivski mojster Karl Kreutz se je v Sevnico priselil leta 1900 in odprl svojo obrt. Leta 1925 je obrt prevzel najstarejši sin Rudolf Kreutz. Okrog leta 1940 se je brivsko-frizerski salon preselil iz dotedanjega desnega dela hiše v levega, kjer je še danes.

Družinsko obrt je v tretji generaciji nadaljevala hči Rudolfa in Milke Kreutz, Dragica Kreutz. Salon je obratoval vsega skupaj 103 leta, do leta 2003, ko je Dragica Kreutz dopolnila 73 let. V njem je nekoč delalo do šest ali sedem brivcem, frizerjev in vajencev, v zadnjih letih obratovanja pa je imela Dragica Kreutz le še popoldansko obrt.

Občina Sevnica je pred časom odkupila prostor z namenom, da ohrani dragoceno kulturno dediščino ter z obnovo in novimi vsebinami oživi pridobljen prostor in tako popestri ponudbo starega mestnega jedra Sevnice. Gre za 33 kvadratnih metrov velik salon, ki se je ohranil v takšni obliki, kot je bil v času delovanja. Zato velja za edinstven primer takšne kulturne dediščine v regiji Posavje in eden izmed dveh takšnih salonov v Sloveniji.

Cilj projekta je bila postavitev stalne muzejske zbirke in odprtje salona za širšo javnost. Z ureditvijo brivsko-frizerskega salona so se ohranili dragoceni muzejski predmeti, hkrati pa je zanimiva zbirka sedaj na voljo za ogled širši javnosti.

A. M.