V Sevnici najbolj priljubljen kraj za poroko Malkovec

Malkovec

Po podatkih Upravne enote Sevnica so se v sevniški občini v letu 2018 poročili 103 pari, v letu 2019 pa 91 parov. Na občini imajo na voljo za poroke dva uradna prostora, poroko pa je mogoče opraviti tudi v t. i. neuradnih prostorih, kjer pa je poročni obred plačljiv. Kljub temu se je lani na eni od takih lokacij poročilo največ parov, in sicer na Malkovcu.

V Sevnici imajo za poroke namenjena dva uradna prostora, in sicer Poročno dvorano na Gradu Sevnica in Upravno enoto Sevnica. V poročni dvorani sevniškega gradu se je lani poročilo 18 parov (največ seveda v mesecu maju), leto prej pa 30 parov (takrat zanimivo največ v avgustu). Na matičnem uradu pa se je lani poročilo 19 parov, leto prej pa 16.

Med neformalnimi lokacijami za poroko sta najbolj priljubljena Malkovec in grajski park na Gradu Sevnica, pri čemer je priljubljen predvsem Malkovec. Tam se je namreč lani poročilo 26 parov (največ od vseh krajev v občin), medtem ko se je v grajskem parku poročilo 12 parov. Pari sicer za svoje poroke izberejo tudi nekatere druge kraje v občini Sevnica, med drugim Lisco, Šentjanž in Studenec.

Nasploh v sevniški občini, kot navajajo, največ poročnih obredov opravijo spomladi ter v poletnih in jesenskih mesecih. Nekatere izmed njih simbolično poroči tudi župan Srečko Ocvirk. Lani je simbolično poročil pare na štirih jubilejih ob 50-letnici poroke in na enem jubileju ob 70-letnici poroke.

M. P.