V Sevnici danes odpirajo prenovljeni brivsko-frizerski salon Kreutz

V Sevnici bodo danes odprli znameniti brivsko-frizerski salon Kreutz, ki ga je občina Sevnica restavrirala in ga tako ohranila kot kulturno dediščino mesta. Otvoritev bo ob 17. uri na ploščadi pred občinsko stavbo na Glavnem trgu 19 v Sevnici.

V teku dneva so iz občine sporočili, da je odprtje salona, napovedano za danes ob 17. uri, je zaradi slabega vremena preloženo na 7. oktober.

Stavba, v kateri se nahaja salon, je bila zgrajena v drugi polovici 18. stoletja, zdajšnjo podobo pa je dobila na začetku 20. stoletja. V njej je svojo obrt odprl brivski mojster Karl Kreutz, ki se je v Sevnico priselil leta 1900. Leta 1925 je obrt prevzel najstarejši sin Rudolf Kreutz. Družinsko obrt je v tretji generaciji nadaljevala hči Rudolfa in Milke Kreutz, Dragica Kreutz. Salon je vse skupaj obratoval 103 leta, do leta 2003, ko je Dragica Kreutz dopolnila 73 let. V njem je nekoč delalo do šest ali sedem brivcem, frizerjev in vajencev, v zadnjih letih obratovanja pa je imela Dragica Kreutz le še popoldansko obrt.

Salon po obnovi.

Občina Sevnica je pred časom odkupila prostor z namenom, da ohrani to dragoceno kulturno dediščino ter z obnovo in novimi vsebinami oživi pridobljen prostor in tako popestri ponudbo starega mestnega jedra Sevnice. Gre za 33 kvadratnih metrov velik salon, ki se je ohranil v takšni obliki, kot je bil v času delovanja. Zato velja za edinstven primer takšne kulturne dediščine v regiji Posavje in eden izmed dveh takšnih salonov v Sloveniji.

Salon pred obnovo.

V sklopu Dnevov evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine, ki potekajo od 24. septembra do 8. oktobra 2022, bo obnovljeni Brivsko-frizerski salon Kreutz odprt za širšo javnost.

A. M.