V SDS pozivajo k čimprejšnji podaji soglasja DZ k vstopu Finske in Švedske v Nato

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je Predraga Bakovića, poslanca in predsednika parlamentarnega odbora za zunanjo politiko iz SD, pozvala k čim prejšnji ratifikaciji protokola o pristopu Finske in Švedske k zvezi Nato.

 

Omenjeni državi sta se namreč zaradi grožnje ruske agresije odločiti pristopiti k Natu, zdaj pa morajo soglasje k temu dati še parlamenti vseh držav članic zveze. Poljski parlament je denimo soglasje sprejel z vsemi glasovi za in nobenim proti.

Godčeva je v pozivu zapisala, da se je v Madridu, na vrhu zavezništva NATO, ki je potekal pred dnevi, s podpisom protokola o pristopu Finske in Švedske k Severnoatlantski pogodbi pričel ratifikacijski postopek za pristop obeh držav k Natu.

Obe državi sta eni izmed najtesnejših partneric zavezništva Nata, ki sta z zaveznicami razvili visoko raven vojaške interoperabilnosti ter reden in poglobljen politični dialog in sodelovanje. Zaradi spremenjenih varnostnih in političnih razmer, ki so posledica ruske invazije na Ukrajino sta obe državi izrazili namero, da opustita dolgoletno vojaško nevtralno državo in postaneta del zavezništva NATO in 18. maja uradno zaprosili za članstvo.

Vodja poslanske skupine Jelka Godec zato poziva kočevskega poslanca Bakovića, da predlog zakona DZ sprejme še pred parlamentarnimi počitnicami.

S tem dejanjem bi omogočili čim prejšnji pristop Finske in Švedske k zavezništvu Nato.

Nobena skrivnost sicer ni, da tudi v slovenskem državnem zboru sedijo poslanci, ki simpatizirajo z napadalko na Ukrajino, Rusijo.

M. P.