V SDS hitijo z zbiranjem podpisov za referendum o treh škodljivih zakonih

(vir: arhiv)

V stranki SDS še naprej zbirajo podpise podpore za razpis referendumov o treh zakonih. Do 5. oktobra jih morajo zbrati 40.000, če želijo preprečiti uveljavitev zakonov, s katerimi bi vlada povečala število ministrstev in dobila politični vpliv na RTV Slovenija.

Golobova koalicija je namreč nedavno sprejela tri spremembe, in sicer zakon o javni RTV Slovenija, zakon o vladi, ukinjajo tudi izvajanje dolgotrajne oskrbe.

S spremembami zakona od RTV Slovenija želijo vlada Roberta Goloba javni zavod podrediti vladajoči politiki, s spremembo zakona o vladi povečujejo število ministrstev iz 17 na 20, s spremembo zakona o dolgotrajni oskrbi pa izvajanje slednje zamikajo za nekaj časa.

Spremembam nasprotujejo v SDS vendar pa se že sprejeto lahko zavrne zgolj na referendumu. Za razpis slednjega je treba zbrati 20.000 overjenih podpisov.

V ta namen v SDS zbirajo podpise. Te je treba overiti na upravnih enotah ali pa podpisati elektronsko preko portala e-uprava. Za to je treba imeti v sistemu eUprava nameščeno podpisno komponento, za kar potrebujemo v Sloveniji izdano in veljavno digitalno potrdilo.

Če se volivec odloči za podpis pri upravni enoti ali krajevnem uradu, obišče stojnico pred njo, vzame obrazec, ga izpolni in odnese na upravno enoto. Podpisati ga je treba pred strokovnim sodelavcem enote. Nato se  podpisan in požigosan obrazec vrne na stojnico.

Če te ni, se obrazec preda vodstvu lokalnega odbora SDS ali pa pošlje na naslov: SDS, Trstenjakova 8, Ljubljana.

Če se volivec odloči za elektronski podpis, pa je  priporočljivo, da spremlja status oddane vloge. Nekateri namreč opozarjajo, da so te v reševanju na posamezni upravni enoti lahko tudi več dni.

 Podpišete lahko elektronsko preko e-Uprave

Za podpis podpore preko e-Uprave se klikne na spodnje povezave, ki vas bodo pripeljale neposredno na stran za podpis referendumske pobude. Pogoj za podpis preko e-Uprave je digitalno potrdilo (SIGEN-CA, POŠTA CA, AC NLB in Halcom CA).

PROTI BOHOTENJU BIROKRACIJE – za referendum o zakonu, ki nepremišljeno povečuje število ministrstev iz 17 na 20n zagotavlja neizvoljenim politikom funkcije. Več o Zakonu o Vladi Republike Slovenije

PROTI POLITIZACIJI RTV – za referendum o zakonu, ki RTV podreja vladajoči politiki. Več o Zakonu o Radioteleviziji Slovenija

PROTI UKINITVI DOLGOTRAJNE OSKRBE – za referendum o zakonu, ki ukinja izvajanje dolgotrajne oskrbe. Več o Zakonu o dolgotrajni oskrbi

Prebivališče v tujini, volivci v bolnišnicah, DSO-jih in zavodih za invalidne osebe, bolni ter invalidi

Volivke in volivci s stalnim ali začasnim prebivališčem v tujini brez digitalnega potrdila lahko svoj podpis oddate pri diplomatskih predstavništvih in konzulatih Republike Slovenije.

Volivke in volivci v bolnišnicah, domovih za starejše občane ali zavodih za invalidne osebe brez digitalnega potrdila lahko referendumsko pobudo podpišete pri posebej za to pooblaščeni osebi organa oz. zavoda.

Bolni in invalidi, ki ne morete na upravno enoto in nimate digitalnega podpisa lahko zahtevo za obisk na domu upravni enoti sporočite po telefonu ali preko elektronske pošte ali navadne pošte. V zahtevi navedite svoje osebne podatke, naslov stalnega prebivališča, telefonsko številko, z navedbo, da se zaradi bolezni ali invalidnosti ne morete osebno zglasiti pred upravnim organom. Uradna oseba vas bo obiskala na zahtevo, invalidnosti ali bolezni ne rabite dokazovati. Upravni organ vas bo po telefonu obvestil o obisku uradne osebe na vašem domu.

Vir: Kako oddati podpis podpore referendumom | SDS

M. P.