V Rigoncah so se spomnili padlega osamosvojitelja Jerneja Molana

S komemoracije v spomin na borca Jerneja Molana in osamosvojitveno vojno.

Pri spomeniku padlim v vojni za Slovenijo je že 28. leto zapored potekala komemoracija v spomin na borca Jerneja Molana in osamosvojitveno vojno, ki je pustila močan pečat tudi v brežiški občini. S polaganjem venca so se Molanu in takratnim dogodkom poklonili delegacija Občine Brežice, predstavniki veteranskih organizacij, soborci ter znanci in sorodniki.

Župan Ivan Molan

Na komemoraciji, ki jo je organizirala Občina Brežice, je med drugimi spregovoril župan Občine Brežice Ivan Molan. Med drugim je dejal, da si je danes težko predstavljati negotovost in zaskrbljenost, hkrati pa odločnost in pogum borcev, ki so se leta 1991 postavili v bran nastajajoči samostojni državi Sloveniji. Tudi zato, morajo žrtve vojne za Slovenijo ostati v spomin in opomin, da živeti v svobodni državi, kjer si narod piše sodbo sam, ni samoumevno, je dejal. Molan je dejal še, da je bil čas po osamosvojitveni vojni čas globokih sprememb na različnih področjih in da je Slovenija v preteklih 28 letih dosegla veliko, prav tako Občina Brežice.

Zato, kot je dejal, “nikoli ne sme biti dvoma –  odločitev za suverenost je bila edina pravilna in nujna za preživetje našega naroda”.

“Od 25. junija 1991 si Slovenci sami izbiramo svojo pot in pišemo svojo usodo,” je dejal župan.

Jernej Molan je padel 27. junij 1991 v Rigoncah. Bil je prva žrtev med teritorialci med slovensko osamosvojitveno vojno. Leta 1992 posmrtno prejel častni znak svobode Republike Slovenije za izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije.

Po njem je vlada Janeza Janše, obrambnega ministra med osamosvojitveno vojno, poimenovala vojašnico v Cerkljah ob Krki.

M. P.