V Rigoncah bodo počastili spomin na prvi posavski spopad z JLA

Spomenik padlemu teritorialcu Jerneju Molanu (Vir: spletna stran Simboli polpretekle zgodovine)

Občina Brežice ob dnevu državnosti in 27-letnici samostojnosti danes ob 20. uri pri spomeniku v Rigoncah pripravlja spominsko slovesnost, na kateri bo počastila spomin na prvi bitko Teritorialne enote Brežice z enotami JLA. V bitki je padel prvi teritorialec v vojni za Slovenijo Jernej Molan, po katerem se danes imenuje vojašnica v Cerkljah ob Krki.

V Posavju so se boji v vojni za Slovenijo, ki se je branila pred agresorsko JLA, začeli 27. junija 1991 zvečer. Takrat se je  intervencijska enota TO Brežice na meji s Hrvaško, natančneje v vasi Rigonce, spopadla z mehaniziranim vodom 4. oklepne brigade JLA iz Jastrebarskega. Slovenski teritorialci so kolono napadli s tromblonskimi minami, pri čemer so lažje poškodovali dva oklepna transporterja. V boju je kot prvi teritorialec v vojni za Slovenijo padel namestnik poveljnika enote Jernej Molan.

Prvi spopadi med JLA ter slovensko Teritorialno obrambo in slovensko policijo v Sloveniji so se sicer začeli 27. junija pri Metliki, končali pa 3. julija 1991, ko se je poražena jugoslovanska vojska začela umikati nazaj v vojašnice, čez nekaj mesecev pa so njeni vojaki dokončno zapustili Slovenijo.

V vojni za Slovenijo je padlo 12 teritorialcev, med njimi tudi Jernej Molan. Ta je leta 1992 posmrtno prejel častni znak svobode Republike Slovenije za izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije.

M. R.