V protitankovskem jarku v bližini Brežic odkrili trupla 139 ljudi

Vladna komisija za reševanje vprašanj prikritih grobišč v Sloveniji je izkopala posmrtne ostanke ljudi, ki so jih takratne komunistične oblasti po drugi svetovni vojni surovo pobile v bližini Brežic. Po sklepanju članov komisije gre za v enem delu za žrtve, za katere je zmanjkalo prostora v grobišču Huda jama, kjer so do zdaj odkrili že več kot 3000 trupel.

Žrtve so bile v bližini Brežic pokopane v nekdanjem protitankovskem jarku, kjer so odkrili posmrtne ostanke najmanj 139 ljudi. Po najdbi streliva v jarku sklepajo, da so jih ustrelili na kraju samem, njihova trupla pa nato prekrili v zemljo. Sklepajo, da so poboj izvršili člani Korpusa narodne obrambe Jugoslavije (KNOJ), ki so odgovorni za večini množičnih pobojev nekomunistov ob koncu druge svetovne vojne.

Predmeti, ki so jih našli v grobišču.

Žrtve so pobili in pokopali v treh skupinah. Med njimi so civilisti, tudi ženske, glede na predmete pa strokovnjaki ugotavljajo, da so žrtve slovenskega, nemškega in hrvaškega izvora. Velik del žrtev v prvih dveh skupinah je bil obut, vsi v tretji skupini pa skoraj brez izjeme bosi. Nekatere žrtve so se morale sleči do spodnjega perila. Večina trupel ima na hrbtu opazne, z žico zvezane roke.

M. P.