V primeru jedrske nesreče zagotovljeno kritje škode v višini 350 milijonov evrov

Nuklearna elektrarna Krško (Nek)

Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je včeraj še zadnjič po tistem, ko je nedavno priznal poraz in odstopil, odgovarjal na poslanska vprašanja. Med drugim je odgovoril na vprašanje krškega poslanca Dušana Šiška o tem, kdo jamči za škodo, ki bi nastala v primeru morebitne jedrske nesreče v Nuklearni elektrarni Krško (Nek) ter ali je v Krški občini vrednost zemljišč zaradi Nek kaj zmanjšana.

Šarec je povedal, da je odgovornost zavarovana z zavarovalno polico, ki sta jo sklenila Nek in Pool za zavarovanje in pozavarovanje jedrskih nevarnosti.

Pri tem najvišji znesek za odgovornost uporabnika za škodo, ki jo je povzročila jedrska nesreča, znaša okoli 170 milijonov evrov. V primeru, da bi škoda presegla ta znesek, je za škodo dodatno odgovorna država v višini okoli 29 milijonov evrov. Če tudi ta sredstva ne bi zadoščala, škodo dodatno skupaj krijejo vse pogodbenice bruseljske dopolnilne konvencije, in sicer v višini okoli 144 milijonov evrov, je dejal.

Povedal je tudi, da se je pri vrednotenju nepremičnin, kar opravlja Geodetska uprava RS, ni pokazalo, da bi bila vrednost zemljišč v Krškem in širše Posavju zaradi navzočnosti Nek kaj zmanjšana. “Empirične analize podatkov o kupoprodajnih pravnih poslih z nepremičninami na območju Občine Krško kot tudi na območju Posavja ne izkazujejo posebnosti zaradi jedrske elektrarne. To izkazujejo tudi redna poročila o dogajanju na trgu nepremičnin, ki jih objavlja geodetska uprava,” je dejal.

Poslanca Dušana Šiška (SNS) je tudi zanimalo, kako kaže z gradnjo skladišča jedrskih odpadkov in ali bo sredstva zanj prispevala tudi Hrvaška. “Odlagališča po mojem mnenju ne bomo mogli zgraditi s Hrvaško, ampak bomo mogli sami zagristi v ta problem, sicer nas bo čas prehitel,” je dejal.

Šarec, je kot rečeno, na poslanska vprašanja še zadnjič odgovarjal v funkciji predsednika vlade v odhajanju, saj bo državni zbor predvidoma že danes izvolil novega premierja. To bo po napovedi večine poslancev v državnem zboru postal predsednik SDS Janez Janša.

M. P.