V posavskih šolah in vrtcih zavržejo do 40 odstotkov hrane

(vir: pixabay.com)

V posavskih šolah in otroških vrtcih zavržejo do dve petini oziroma do 40 odstotkov pripravljene hrane, kar v posamezni šoli na leto pomeni tudi do 12 ton, je pokazala analiza, ki jo je pet komunalnih podjetij, med njimi štiri posavska, izvedlo v okviru Zeleno Posavje – za naravo in zdravje.

V okviru projekta so tudi ugotovili, da so glavni dejavnik za zavrženo hrano prehranjevalne navade, zato pozvali, da naj to vprašanje prvenstvo začnejo reševati starši z vzgojo doma. Učitelji namreč pogosto opažajo, da je ravnanje učencev odvisno prav od tega, kako s hrano ravnajo doma. Pogosto tudi opažajo, da učenci v hrano samo ugriznejo, nato pa jo vržejo v posodo za odpadke.

Vodilni partner projekta je bila brežiška Komunala, ki se je povezala s komunalnimi podjetji občin Krško, Sevnica, Radeče in Rogaška Slatina. Projekt je stal 140.000 evrov, od česar je 90.000 evrov prispevala EU, vanj pa so pritegnili več kot 70.000 ljudi.

V okviru projekta so zbirali odpadno jedilno olje, opozarjali na problem odvržene hrane in plastike ter koristnosti pitja vodovodne vode. Zbirali so tudi odpadno kavno usedlino in še uporabne predmete.

Za zbiranje odpadnega jedilnega olja so postavili šest uličnih zbiralnikov, šolarjem občin Brežice in Krško pa so razdelili posode za njegovo hišno zbiranje. V enem mesecu so zbrali skoraj 4000 litrov odpadnega jedilnega olja.

V okviru opozarjanja na prednosti pitja vodovodne vode so razdelili več kot 400 vrčev za vodo, v občinah Krško, Bistrica ob Sotli in Radeče so postavili tri javne pitnike. Z ločenim zbiranjem kavne usedline so v samo sedmih gostinskih lokalih v enem letu zbrali več kot 22 ton.

M. P.