V posavskih občinah se razvija program Sopotniki, kot odziv na potrebe starejših

Slika je simbolična.

Projekt Sopotniki je nastal kot odziv na potrebe družbe. Starostnikov je vse več in le ti velikokrat živijo v odročnih krajih, brez prometnih povezav in velikokrat v osamljenosti. Tako je nastal projekt Sopotniki, katerega namen je pomagati starostnikom pri vključevanju v aktivno družbeno življenje. Z medgeneracijskim sodelovanjem želijo preprečiti ali prekiniti izoliranost in osamljenost starejših prebivalcev iz predvsem manjših, odročnejših krajev, ki zaradi oddaljenosti, odsotnosti avta ali slabih prometnih povezav skoraj ne zapuščajo doma.

Z brezplačnimi prevozi starostnikom omogočajo, da se lahko udeležujejo kulturnih dogodkov, obiskujejo svoje prijatelje, gredo k zdravniku, v trgovino ipd.

 »Z našo storitvijo želimo preprečiti ali prekiniti izoliranost in osamljenost starejših prebivalcev iz predvsem manjših, odročnejših krajev, ki zaradi oddaljenosti, odsotnosti avta ali slabih prometnih povezav skoraj ne zapuščajo doma. Sopotniki tako starejše zapeljemo k zdravniku, v trgovino, na obiske, kulturne prireditve in še kam,« so predstavili projekt predstavniki Zavoda Sopotniki.

Projekt temelji na delovanju prostovoljcev. V Posavju je bilo preteklem letu opraviljenih največ ur na prostovoljca v Sloveniji.

V občini Sevnica je projekt že nekaj časa v teku in storitve programa Sopotniki redno uporablja že blizu 90 občanov, v izvajanje pa je vključenih več prostovoljcev. Klice sprejemajo od ponedeljka do petka med 8. in 15. uro, in sicer na telefonsko številko (031) 33 81 87.

Tudi v brežiški občini se je 6. decembra odvijal predstavitveni dogodek projekta Sopotniki v Mestni hiši Brežice. Dogodka so se udeležili predstavniki brežiških uradnih organizacij in zainteresirana javnost. Tudi prve kandidate za prostovoljce so že dobili.

S 15. januarjem 2018 bo tudi v občini Krško zaživel projekt Sopotniki, ki bo starejšim omogočal brezplačne prevoze. Občina  Krško je pogodbo o sodelovanju z Zavodom Sopotniki že podpisala. Storitev brezplačnih prevozov je sofinancirana s strani: Občine Krško, Zavoda Sopotniki in Centra za socialno delo Krško.

Poziv zainteresiranim prostovoljcem v občini Krško

Trenutno se je za prostovoljsko delo na območju občine Krško javilo že sedem potencialnih prostovoljcev, v Zavodu Sopotniki in CSD Krško pa upajo na še večjo skupino, zato vse vabijo na usposabljanje, ki bo v ponedeljek, 18. decembra 2017, ob 10. uri, v dvorani Centra za socialno delo Krško. Za usposabljanje prostovoljcev, kasneje pa tudi za rezervacijo prevozov, se zainteresirani lahko javijo na telefonsko številko 031 441 999.

N. N.