V Posavju se je začela mednarodna vojaška vaja

(vir: Slovenska vojska)

Na območju Cerkelj ob Krki od danes do srede, 3. aprila, poteka mednarodna vojaška vaja, na kateri bodo poleg pripadnikov Slovenske vojske sodelovali še pripadnih oboroženih sil ZDA. 

Večina aktivnosti, ki bodo potekale na območju letališča Cerklje ob Krki, Cirnika, Gaja, Gorice, Gazic in Brega, bo zračnodesantne in letalske narave.

Premiki vojaških enot bodo potekali predvsem po zraku s preleti in pristanki helikopterjev, v manjšem obsegu tudi letal.

Glavni premiki po terenu bodo potekali po javnih utrjenih poteh na relaciji Gaj–Gorica–Gazice–Cirnik in občasno ob izvajanju taktičnih postopkov tudi na terenu na zemljiščih, ki jih je vpoklicalo Ministrstvo za obrambo.

Aktivnosti bodo izvajane v dnevnem in nočnem času, načrtuje se tudi uporaba vadbenega streliva in drugih artificij, pretežno na območju Cirnika.

Za potrebe doskoka padalcev so za četrtek, 21., in petek, 22. marca, napovedani kratki izklopi električne energije na območju Cerkelj ob Krki in Črešnjic.

Skupaj z distributerji električne energije bodo sicer poskrbeli, da bodo motnje za prebivalce čim manjše, saj bo elektrika na izklopljenih postajah zagotovljena z agregati.

Poleg Cerkelj vaja poteka tudi na osrednjem vojaškem vadišču v Postojni, kjer bodo enote izvajale tudi skupno usposabljanje in streljanje s pehotno oborožitvijo in minometi 60, 81 in 120 mm.

M. P.