V Posavju pravijo Gremo peš!  … lahko pa tudi s kolesom

Ob tednu mobilnosti, ki bo pod naslovom Gremo peš! potekal prihodnji teden, se bo v Posavju zvrstilo več dogodkov. Posebej dejavni bodo v Krškem, kjer so na teden mobilnosti vezali tudi nekatere druge dogodke. Med drugim bo občina namenu predala nove postaje za brezplačno izposojo koles, obnovljeno Cankarjevo ulico na Vidmu, že tradicionalno bo v starem mestnem jedru potekal tudi dan brez avtomobila.

Kot je na novinarski konferenci povedal župan krškega Miran Stanko, bodo nove postaje za izposojo koles pri trgovini Spar na Vidmu, pri Zdravstvenem domu Krško, pri dvonivojskem parkirišču na Dalmatinovi ulici v starem mestnem jedru ter na novem sistemu parkirišča Park & Ride (Parkiraj in Presedi) v bližini tovarne Vipap. V sklopu projekta Povezani s Savo so še eno postajo za brezplačno izposojo koles postavili na parkirišču pri gostilni Pečnik v Brestanici.

Občina po njegovih besedah tudi nadaljuje s širitvijo projekta K + R, to je postavitvijo tabel, ki označuje mesto, od koder lahko otroci pot v šolo nadaljujejo peš. Dve tabli so postavili v okolici OŠ Jurija Dalmatina Krško in eno v okolici OŠ Adama Bohoriča Brestanica. Na področju javnega potniškega prometa je občina uredila dve avtobusni postajališči, in sicer na Rožnem in Zdolah.

Začeli so tudi z izgradnjo parkirišča Park & Ride, ki omogoča, da se uporabnik do pomembnejših točk na obrobju mesta oziroma glavnih mestnih vpadnic pripelje z osebnim vozilom, pot v mesto pa nadaljuje z javnim prevozom, in sicer v neposredni bližini železniške postaje v bližini podjetja Vipap, za kar je občina pridobila evropska sredstva v višini okoli 240.000 evrov.

Že drugo leto v občini Krško potekajo tudi brezplačni prevozi starejših oseb v sodelovanju z Zavodom Sopotniki in Centrom za socialno delo Posavje Krško. Skupno so od januarja 2018 prostovoljci opravili 874 prevozov za skupno 198 uporabnikov. Od tega v letu 2019 408 prevozov, povprečno 51 na mesec, prevozili 13842 kilometrov ter opravili 1044 ur prostovoljskega dela, je povedal.

Kot vsako leto bo v petek, 20. septembra, potekal dan brez avtomobila. Mestni avtobus bo ta dan vozil brezplačno. V dopoldanskem času bodo na ulici CKŽ v starem mestnem jedru, ki bo ta dan od gostilne Murko do Hočevarjevega trga zaprta, ustvarjali najmlajši iz krških vrtcev in osnovnih šol.

Nekaj dogodkov bodo skupaj izvedle tudi posavske občine. V sodelovanju s Slovenskimi železnicami 21. septembra pripravljajo projekt S kolesom ob Savi. Start bo v občini Radeče, postanki pa bodo v Sevnici, Brestanici in zaključkom v Brežicah.

M. P.