V poostrenem nadzoru prijeli 209 nezakonitih migrantov

Fotografija je simbolična.

Policija je v noči s četrtka na petek, s 6. na 7. avgust 2020, zaradi porasta nezakonitih migracij izvedla poostren nadzor na območju Policijske uprave Koper. Namen tega je bil preprečevanje in odkrivanje nezakonitih prehodov meje na najbolj obremenjenih območjih te policijske uprave, s posebnim poudarkom na točkah in relacijah med Hrvaško in Italijo.

V času poostrenega nadzora je bilo skupno v Sloveniji prijetih 209 nezakonitih migrantov.

video fotoMed poostrenim nadzorom je bila s pomočjo drona s termovizijsko kamero odkrita večja skupina nezakonitih migrantov.

Oglejte si video

V poostrenem nadzoru so dodatno sodelovali še policisti posebne policijske enote; policisti, vodniki službenih psov in debriferji Specializirane enote za nadzor državne meje; policisti Specializirane enote za nadzor prometa, Letalska policijska enota s helikopterjem ter operaterji z droni iz Uprave za informatiko in telekomunikacije.

IMG 83fa930f72b4713a7bf7e6f12487ce90 V

Včeraj zjutraj so policisti na Škofljici ustavili tovorno vozilo in v njem odkrili 52 nezakonitih migrantov, ki jih je prevažal španski državljan. Vozniku so policisti odvzeli prostost.

migranti

Nezakonite migrante pogosto prevažajo tudi v izjemno nečloveških in nevarnih razmerah.

V obdobju od 1. januarja do 6. avgusta 2020 je bilo v Sloveniji obravnavanih 7805 ilegalnih prehodov državne meje (lani 7835). Letos se je število nekoliko zmanjšalo, vendar pa je to posledica ukrepov, povezanih z epidemijo covid-19. Rastoč trend nezakonitih migrancij je zato predvsem v zadnjih dveh mesecih,

V letošnjem letu prevladujejo državljani Maroka, Pakistana in Afganistana. Najbolj obremenjene so Policijske uprave Ljubljana, Koper in Novo mesto. Največ migrantov (37 % vseh) je letos obravnavala PU Ljubljana. PU Koper je obravnavala 28 % in PU Novo mesto, ki zajema območje Dolenjske, Bele krajine in posavje, 25 % vseh nezakonitih prehodov.

Vir: policija.si

M. P.