V poklon življenju

Danes beležimo Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč, ki letos poteka pod geslom V poklon življenju. Ta dan predstavlja poziv državam k izvedbi nacionalnih programov za zagotavljanje prometne varnosti. Povezuje žrtve prometnih nesreč po vsem svetu in družbi sporoča, da so čisto vse posledice prometnih nesreč nesprejemljive.

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč je tako odgovor na potrebo žrtev prometnih nesreč po javnemu priznanju njihovega trpljenja in izgube. Letošnje mednarodne aktivnosti se odvijajo v okviru poziva k zmanjšanju števila smrtnih žrtev in hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah za 50 odstotkov do leta 2020.

Le spoštovanje in zavedanje, kako dragoceno je vsako življenje, nam lahko povrne in utrdi smisel daru življenja, ki nam je dan.

Uradni video Svetvnega dne spomina na žrtve prometnih nesreč 2017, katerega osnovno sporočilo je: “Ali potrebujemo prazen sedež, da se zvemo, koliko lahko izgubimo?” Uradni video

Spodbudna novica pri vsem tem pa je, da število smrtnih žrtev na naših cstah upada. Od leta 2006 se je število smrnih žrtev približno prepolovilo.

Prireditve v Posavju:

Na ta dan se bodo ob 17. uri na Trgu Matije Gubca tudi v Krškem v organizaciji Občine Krško in Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu s prižigom sveč spomnili vseh umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah.

V Občini Radeče se bodo danes ob 17.00 spomnili žrtev prometnih nesreč s prižiganjem svečk pri spomeniku na trgu.

N. N.