V novo leto vstopili brez tradicionalnih množičnih silvestrovanj na prostem

Lanski ognjemet v Ljubljani.

Natanko opolnoči smo stopili v novo leto 2021. Prehod je tokrat minil veliko mirneje kot sicer, saj zaradi epidemije covida-19 ni bilo tradicionalnih množičnih silvestrovanj na prostem. V veljavi namreč ostaja prepoved druženja in zbiranja na javnih površinah. Dovoljeno je le druženje z osebami iz največ dveh gospodinjstev, danes do 20. ure pa je sproščeno tudi gibanje med občinami.

 

Predsednik vlade Janez Janša je v sredini novoletni poslanici dejal, da si bomo letošnje leto zapomnili do konca življenja. Čaka nas še zadnja tretjina spopada z epidemijo, nato pa veliki napori za čim hitrejše okrevanje, je poudaril.

Obenem si je zaželel, da bi novo leto čim prej prineslo toplo in zeleno pomlad, prosto virusa in vseh z njim povezanih omejitev. Državljanom je položil na srce, naj med prazniki pazijo nase in na svoje bližnje.

Včeraj ob 11. uri po srednjeevropskem času so v novo leto najprej vstopili na Samoi in na tihomorskem otočju Kiribati. Že uro pozneje so prihod leta 2020 pozdravili na Novi Zelandiji, ob 14. uri pa v velikem delu Avstralije. Izmed evropskih držav so v novo leto prvi vstopili v Grčiji, na Finskem, v baltskih državah in v Romuniji, večji del Evrope pa ob polnoči po srednjeevropskem času.

Na vzhodno obali ZDA, vključno z New Yorkom se je novo leto začelo danes ob 6. uri, sedem ur pozneje pa bosta kot zadnja vanj vstopila sicer nenaseljena tihomorska Bakerjev otok in Howlandov otok.

Srečno novo leto in veliko uspehov vam želimo tudi na portalu Moje Posavje!

A. M.