V Mirni Peči posvetili novega škofa novomeške škofije

Upokojeni škofa Andrej Glavan novemu škofu Andreju Sajetu izroča škofovsko palico.

V Mirni Peči so včeraj popoldne v navzočnosti številnih vernikov, duhovnikov in predstavnikov družbeno-političnega življenja posvetili novega novomeškega škofa Andreja Sajeta, ki je na čelu novomeške škofije nasledil Andreja Glavana.

Ob posvetitvi je v nagovoru navzočim dejal, da škofovsko službo sprejema z zavedanjem velike odgovornosti, zaželel si je tudi tvornega sodelovanja z vsemi v škofiji.

Sajeta so s s polaganjem rok posvetili upokojeni novomeški škof in trenutni administrator novomeške škofije Andrej Glavan, apostolski nuncij v Sloveniji Jean-Marie Speich in krškocelovški škof Jože Marketz. Ob posvetitvi je prejel evangeljsko knjigo ter znamenja škofovske službe – prstan, škofovsko pokrivalo mitro in škofovsko palico.

V nagovoru navzočim se je med drugim papežu Frančišku zahvalil za imenovanje in izkazano zaupanje. Kot je dejal, si bo “v sozvočju z njegovim naročilom prizadeval vernike voditi k zreli veri in občestvu s Kristusom”. Dosedanjo prehojeno pot razume “kot blagoslov, milost in dar, svoje življenje pa dojemam kot poslanstvo za služenje drugim”. “Škofovsko službo sprejemam z zavedanjem velike odgovornosti za oznanjevanje evangelija, za posvečevalno in vodstveno službo, kjer je za opravljanje poslanstva potrebno medsebojno sodelovanje s škofovskim zborom, duhovniki ter vernimi laiki,” je dejal.

Poudaril je, da si v skupno dobro z vsemi želi tvornega dialoga, da bi s skupnimi močmi ustvarjali družbo miru, pravičnosti in spoštovanja dostojanstva sleherne človeške osebe.

V imenu županov novomeške škofije, tudi s področja Posavja, je novega škofa pozdravil novomeški župan Gregor Macedoni. Kot je dejal, so s Sajetovim predhodnikom dobro sodelovali, v dobro sodelovanje pa verjame tudi z novim škofom. “Glede na dosedanjo strokovno in življenjsko pot Andreja Sajeta pričakujem, da bo znal odgovarjati na sodobna vprašanja, ki se jih je v družbi nabralo kar nekaj,” je dejal.

Vodenje škofij bo uradno prevzel v torek med popoldansko slovesno mašo v novomeški stolnici. V škofijo ga bo umestil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

A. M.