V LMŠ in Levici ob dnevu državnosti netili nemire in razdvajali

Dan državnosti naj bi vsako leto združil državljane in politike. Ti naj bi v skupno dobro za hip pozabili medsebojna tekmovanja in zamere, a kot kaže, del politike tudi letos ni mogel preko tega.

Tako so v LMŠ, ki jo vodi Marjan Šarec, in Levici odpovedali udeležbo na sinočnji osrednji državni proslavi na Kongresnem trgu v Ljubljani in napovedali udeležbo na alternativni proslavi, ki so jo dve uri pred tem na Prešernovem trgu pripravile skupine anarhistov in dela kulturnikov.

Po ocenah policije se je na alternativni proslavi Prešernovem trgu zbralo okoli 2000 ljudi, minila pa je v obujanju  nostalgije po nekih drugih časih.

V programu so med drugim sodelovale članice pevskega zbora Kombinat, ki so zapele Internacionalo, neuradno himno komunističnega gibanja, poslušali je bilo tudi aktivistične govore proti kapitalizmu, domnevnemu fašizmu in podobno retoriko skrajne levice. Med drugim so tudi pozvali k bojkotu državne proslave, ki je bila dve uri pozneje in namenili minuto molka izbrisanim.

Zabavo skrajnolevičarskih gibanj, ki so se ji pridružili nekateri vidni predstavniki LMŠ in Levice, je sicer zmotilo nekaj deset ljudi v rumenih jopičih z napisi proti anarhiji in Anarhisti so levi fašisti. Ob okrepljeni navzočnosti policije so večjih incidentov med skupinama sicer ni prišlo.

Alternativna proslava sicer ni zasenčila številnih dogodkov, ki so včeraj potekalo pred dnevom državnosti. Ti so večinoma minili v umirjenih tonih s pozivi k spoštovanju lastne države ter preseganju delitev.

Slednje je v svoji poslanici med drugim izpostavil tudi predsednik vlade Janez Janša.

M. P.