V krški nuklearki po katastrofi na Japonskem varnostno nadgrajujejo procese

V Nuklearni elektrarni Krško (Nek) so se po odločitvi o dolgoročnem obratovanju elektrarne in po katastrofi po poškodovanju jedrske elektrarne ob potresu na Japonskem odločili za varnostno nadgradnjo elektrarne, ki so jo do zdaj izvedli nekaj čez polovico.

Hkrati so začeli z njeno digitalizacijo.

Digitalizacija procesov naj bi omogočila optimalnejše vzdrževanje elektrarne in nižje stroške. Med drugim so že digitalizirali izvedbo posameznih operacij, nabavni proces in skladišče. Že pred leti so razvili tudi t. i. iskalnik znanj in izkušenj – IZI, ki z enostavnim vmesnikom omogoča iskanje po njihovih internih izkušnjah, informacijah, znanjih in dokumentih, hkrati pa po izkušnjah preostalih jedrskih elektrarn.

Jeseni Nek sicer čaka redni remont. Začeli ga bodo 1. oktobra in ga predvidoma končali v mesecu dni. Med tem bodo poleg menjave goriva izvedli obsežna preverjanja opreme in preventivna vzdrževalna dela elektro, strojne in regulacijske opreme. Izvedli bodo tudi posodobitve različnega obsega in zahtevnosti, med temi posodobitve za okrepitev zanesljivosti obratovanja.

M. P.