V krškem zdravstvenem domu primanjkuje zdravniškega kadra

V Zdravstvenem domu Krško se že nekaj časa srečujejo s pomanjkanjem kadra, predvsem pediatrov in zobozdravnikov, zato jih skušajo privabljati na različne načine.

O tej problematiki bo 28. maja razpravljal tudi krški občinski svet.

Kot je zapisano v gradivu za sejo občinskega sveta, v krškem zdravstvenem domu trenutno primanjkuje zdravstvenega osebja, kot so specialist pediatrije, zobozdravnik, fizioterapevt, psiholog, klinični psiholog, logoped, zdravnik specialist družinske medicine in laboratorijski tehnik.

V zdravstvenem domu zato ves čas aktivno iščejo kader, tako z objavo prostih delovnih mest na več portalih namenjenih iskanju kadra kot tudi na ostale načine. Na kratki rok med drugim načrtujejo uvoz kadra iz tujine, predvsem Hrvaške, a opozarjajo, da mora država znižati merila pri znanju jezika. Načrtujejo tudi najemanje zunanjih pogodbenih sodelavcev in plačilo povečanega obsega dela obstoječim zdravnikom.

Na dolgi rok pa opozarjajo, da bi bilo potrebno štipendiranje kadra, ki ga primanjkuje, ter občinsko oz. regijsko financiranje specializacij brez čakanja na državo. Za boljše pogoje dela tudi zdravniškega kadra načrtujejo izdelavo prizidka k obstoječemu objektu.

A. M.