V Krškem zaključujejo izgradnjo čebelarskega regijskega centra

Občina Krško v zadnjih letih daje velik poudarek varovanju okolja in ohranjanju biotske raznovrstnosti s poudarkom na čebelarstvu. V občini tako že nekaj časa poteka gradnja čebelarskega regijskega centra v okviru posavskega projekta Čebelarski mozaik v starem mestnem jedru.

Gradnja je v zaključni fazi, po načrtih naj bi bila zaključena konec oktobra.

S projektom želijo vzpostaviti skupno mrežo posavskih čebelarjev. V regijskem centru bo laboratorij za analizo medu in voska ter razstavno prodajni prostor s čebelarsko opremo. V sklopu projekta bodo uredili tudi urbane čebelnjake, medovite gredice, učne čebelarske poti, izvedli usposabljanja biodinamičnega čebelarjenja, strokovna izobraževanja in svetovanja.

Poleg občine Krško v projektu sodelujejo še Čebelarska zveza Krško, Društvo Pleteršnikova domačija Pišece, OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki, OŠ Jurija Dalmatina Krško, Kulturni dom Krško in enota Mestni muzej Krško.

V občini so sicer že pred leti v sodelovanju z domačimi čebelarskimi društvi začeli z različnimi aktivnostmi za trajnostno zagotavljanje čebelje paše. Pridružili so se projektu Čebelarske zveze Slovenije Človek posadi – čebela opraši in v starem mestnem jedru zasadili medovite rastline. Tudi sicer ob novogradnjah ali obnovah pri zunanjih ureditvah sadijo medovite rastline.

A. M.