V Krškem porušili nekdanjo belilnico Vipapa

(vir: Občina Krško)

Na nekdanjem območju papirniške tovarne Vipap v Krškem so v torek porušili nekdanjo staro belilnico za proizvodnjo celuloze. S tem so sprostili prostor za razširitev tamkajšnje poklicne gasilske enote in gradnjo posavskega gasilskega poligona. Rušitev z miniranjem, ki je minila brez zapletov, je občino stala dobrih 150.000 evrov.

Občina je belilnico in zemljišče, na katerem je stala, leta 2017 za slabih 140.000 evrov odkupila od družbe Vipap. Kupila jo je prav v želji, da omogoči širitev Poklicne gasilske enote Krško in gradnjo poligona. Širitev gasilske enote naj bi stala okoli 2,1 milijona evrov, naložbo pa nameravajo končati do leta 2021. Občina Krško bo za projekt v kratkem izvedla postopek izbire izvajalca gradbenih del, ki naj bi se začela v prvi polovici letošnjega leta.

Pri tem sta predvidena gradnja prizidka in prenova gasilskega doma, ki bo funkcionalno prilagojen dodatnim gasilskim nalogam. Dodatno bodo uredili tudi dodatne prostore za delo prostovoljnega gasilskega društva Videm ob Savi.

Stroški gradnje poligona še niso ocenjeni, bo pa del denarja prispevala Gasilska zveza Slovenije.

Nekdanja tovarniška belilnica je stala na površini okoli 2000 kvadratnih metrov, visoka pa je bila 20 metrov. Za razstrelitev so se pripravljali 14 dni, po miniranju pa bo trajalo še tri mesece, da bodo delavci odstranili vso ruševino in njene temelje.

(vir: Občina Krško)

M. R.