V Krškem po desetletnem premoru Festival slovenskega šansona

Po desetletnem premoru na prvem sporedu Radia Slovenija vnovič pripravljajo Festival slovenskega šansona. Izbranih 20 izvajalcev se bo najprej predstavilo na majskih predizborih v Krškem in Murski soboti, deset finalistov pa na končni oktobrski prireditvi v Rogaški Slatini.

Gre za festival, s katerim Radio Slovenija spodbuja nastanek novih kakovostnih skladb in pesmi v slovenskem jeziku.

Začel se je z razpisom, na katerega se je prijavilo skoraj 70 izvajalcev, strokovna žirija pa je izbrala 20 polfinalistov.

Deset se jih bo najprej 6. maja predstavilo v Kulturnem domu Krško in drugih deset v Gledališču Park v Murski Soboti 14. maja.

Obe prireditvi bodo neposredno radijsko in spletno prenašali. Strokovna komisija bo na vsakem predizboru izbrala pet šansonov. Polfinalno skupaj izbranih deset bodo izvajalci studijsko posneli in z njimi nastopili na zaključni prireditvi Festivala slovenskega šansona 2023 28. oktobra v Rogaški Slatini.

Na zaključni prireditvi bo radio Slovenija podelil pet nagrad za najboljše besedilo, nagrado za najboljšo uglasbitev, nagrado za najbolj obetavnega izvajalca oziroma avtorja, veliko nagrado Slovenski šanson 2023 za najboljši šanson v celoti in še nagrado občinstva.

A. M.