V Krškem lani zaradi prevelike hitrosti nihče ni izgubil vozniškega dovoljenja

Medobčinski inšpektorat je lani v Občini Krško izvedel 27 meritev hitrosti prometa, pri čemer so od nekaj več kot 5300 vozil, ki jim je bila izmerjena hitrost, dovoljeno mejo presegla 203 vozila. Največ prekoračitev so zaznali na Mrtvicah, Pristavi in Cesti 4. julija. Ni pa zaradi prekoračitev nihče izgubil vozniškega dovoljenja.

V letu 2018 je inšpektorat v Krškem izvedel meritve na skupno 11 lokacijah, od tega večinoma na odsekih, kjer je dovoljena hitrost 50 kilometrov na uro, nekaj pa tudi na odsekih, kjer je dovoljena hitrost 30 kilometrov na uro.

Izmeril je hitrost 5307 vozil, pri čemer so še dovoljeno hitrost prekoračila 203 vozila ali 3,8 odstotka vseh, ki jim je bila izmerjena hitrost.

Povprečna prevelika izmerjena hitrost na lokacijah, ki je bila hitrost omejena na 50 kilometrov na uro, je znašala 67 kilometrov na uro. Na območjih, kjer je hitrost omejena na 30, pa je bila izmerjena hitrost kršiteljev v povprečju 45 kilometrov na uro. Pri tem je treba upoštevati, da se v skladu z zakonodajo zaradi tolerance merilne naprave v vsakem postopku odšteje pet kilometrov pri vsaki meritvi, kar velja za vse meritve, kjer so omejitve hitrosti do 100 kilometrov na uro.

Na inšpektoratu pri tem ugotavljajo, da v meritvah v letu 2018 ni bilo zaznati ekstremnih prekoračitev hitrosti, kar naj bi bil tudi sicer trend v zadnjih letih. Tako pri vseh meritvah v občini Krško v letu 2018 ni bil posredovan niti en obdolžilni predlog na sodišče, ki bi se končal z odvzemom vozniškega dovoljenja. Slednje na inšpektoratu pripisujejo večji osveščenosti voznikov in različnih preventivnih akcij, ki potekajo v cestnem prometu skozi vse leto, predvsem pa stalnim nadzorom, ki jih v zadnjih letih izvaja policija.

Zaskrbljeni pa so nad dejstvom, da so na območjih, kjer je hitrost omejena na 30 kilometrov na uro, prekoračitve še vedno previsoke.

Največ napačnega parkiranja pa inšpektorat zaznava na Cesti krških žrtev, kjer največ strank obiskuje prostor občine, upravne enote, center za socialno delo, sodišče in knjižnico, pa tudi gostinske lokale in trgovine.

M. P.